İran Ve Şam'dan İsrail'e Misilleme Sözü

İran Ve Şam'dan İsrail'e Misilleme Sözü

Şam ve Tahran'dan misilleme tehdidi

Şam ve Tahran'dan misilleme tehdidi
 
İsrail'e ait savaş uçakları, Suriye'nin başkenti Şam'da bulunan bir askeri araştırma merkezini vurdu. İsrailli yetkililerinin saldırıdan önce ABD'ye bilgi verdiği kaydedilirken, hemfikir olunan konu İsrail'in BM kurallarını ihlal ettiği oldu. İsrail 'yorum yapmazken', Tahran ve Şam'dan misilleme tehdidi geldi.
 
 
 
 
ŞAM/ TAHRAN- İsrail uçaklarının Suriye'deki bazı hedefleri vurduğu iddialarına karşı İsrail sessizliğini korurken, başta İran olmak üzere bir çok ülke tepki gösterdi.
 
İSRAİL: YORUM YOK
 
İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yigal Palmor, İsrail uçaklarının Suriye'deki bazı hedefleri vurduğuna ilişkin iddialarla ilgili olarak, ''Bu konuda korkarım yapabileceğim tek açıklama 'yorum yok' demektir'' açıklamasında bulundu.
 
Palmor, uluslararası basında büyük yankı uyandıran haber hakkında Bakanlık olarak herhangi resmi bir açıklamada bulunmayacaklarını belirtti.
 
DEMİR KUBBE KUZEYE KAYDIRILMIŞTI
 
Geçen hafta, Suriye'den kaynaklanan “kimyasal silah tehdidinin belirlenmesi” halinde müdahale edileceği uyarılarında bulunan İsrail, daha önce Gazze sınırına yakın şehirlere yerleştirdiği Demir Kubbe (Iron Dome) füze bataryalarının bir kısmını 4 gün önce, ülkenin kuzeyindeki Hayfa şehrinin yakınlarına taşımıştı.
 
İRAN: CİDDİ SONUÇLARI OLACAK
 
İran'ın dini liderinden Ayetullah Ali Hamaney’in Başdanışmanı Ali Ekber Velayeti, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, Suriye’ye yapılacak bir saldırının İran ve müttefiklerine bir saldırı anlamına geleceği uyarısında bulunmuştu.
 
Ve İran'da beklenen açıklama geldi. İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi devlet televizyonu IRINN tarafından da yayınlanan açıklamasında, "İsrail'in saldırısı, Suriye'nin egemenliği ve toprak bütünlüğüne yapılan saldırıdır" dedi.
 
Saldırının Suriye devleti ve halkının ülke güvenliği ve istikrarını sağlama konusunda elde ettiği başarıları etkileme amacıyla yapıldığını söyleyen Salihi, "Saldırı, Suriye'deki terörist guruplar ve ülke huzurunu bozanlarla Siyonistlerin hedeflerin aynı yönde olduğunu göstermektedir" diye konuştu.
 
Russia Today'in Fars haber ajansına dayanarak bildirdiğine göre, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Emir Abdullahyan da İsrail saldırısının "ciddi sonuçları" olacağını söyledi.
 
ŞAM'DAN MİSİLLEME TEHDİDİ
 
Suriye'nin Lübnan Büyükelçisi Ali Abdulkerim Ali ise Şam'ın "misilleme opsiyonunun" bulunduğunu ve bir sürpriz beklenebileceğini söyledi.
 
RUSYA: BM İHLAL EDLİDİ
 
Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsrail uçaklarının Suriye’ye yaptıkları hava saldırısı ile ilgili yaptığı açıklamada konunun araştırıldığını ve bilgilerin doğru olması durumunda yapılanın Birleşmiş Milletler Tüzüğü’nü açık bir şekilde ihlal etme anlamı taşıyacağını açıkladı.
 
Rusya Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, “Moskova, İsrail Hava Kuvvetleri’nin Suriye’nin Şam şehri yakınlarına düzenlediği hava saldırısından dolayı derin endişe duyuyor. Eğer bu bilgiler doğrulanırsa o zaman BM tüzüğü ihlal edilerek egemen bir devlete saldırı anlamına gelecek. Sebebi her ne olursa olsun kabul edilemez ve bu olay hiçbir haklı nedenle bağdaştırılamaz bu yüzden saldırıyla ilgili araştırmalarımız devam edecektir. Durumun tüm ayrıntılarıyla açığa kavuşması için tarafımızdan acil adımlar atılacaktır” denildi.
 
İSRAİL BASINININ YORUMU
 
İsrail basını, dün İsrail savaş uçaklarının Şam'a yaptığı saldırının hedefinin Lübnan'a gönderilmek istenen silahları taşıyan konvoy olduğu konusunda birleşti.
 
Kanal 2 televizyonu, Esad'ın İsrail'in bir askeri karargahı vurduğunu söylemesinin amacının dikkatleri, Hizbullah'a verilmek üzere yapılan, silah kaçakçılığından çekmek olduğunu ileri sürdü.
 
Yediot Ahronot Gazetesi ise uzun süredir Rusya ve Suriye arasında Rus malı silahların Hizbullah'a gönderilmemesini öngören bir anlaşma olduğunu savundu. Gazete bu anlaşmanın Rusya'nın uluslararası toplumun dikkatini çekmemesi için yapıldığını iddia etti.
 
Gazete'de Suriye'nin saldırıya yönelik yaptığı açıklamanın ''şüpheli'' olduğuna dair açıklamalara yer verildi. 
 
DEBKAfile isimli internet sitesi ise İsrail'in Lübnan'a gönderilmek üzere silah hazırlanan bir askeri karargahı vurduğu iddiasına yer verdi. Öte yandan DEBKAfile isimli internet sitesi dün, İsrail Ordusu'nun resmi açıklamasından önce Suriye'ye bir operasyon yapıldığını duyurmuştu. 
 
AVRUPA YORUM YAPMIYOR
 
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ise "Kendimiz (doğrudan) bilgi sahibi olmadığımız, yaşananlarla ilgili güvenilir bilgi almadığımız müddetçe hiçbir açıklama yapmayacağım" dedi.
 
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague da ilave bir bilgi olmadığını belirterek, Suriye krizinin büyük tehlikeler barındırdığını söyledi.
 
"ABD'NİN HABERİ VARDI"
 
New York Times gazetesinin Amerikalı yetkililere dayandırarak yayınladığı habere göre, İsrail Suriye’deki bazı hedeflere hava saldırısı düzenleme hazırlığı içinde olduğu konusunda Amerika’yı önceden bilgilendirdi.
 
TÜRKİYE DIŞİŞLERİ SÖZCÜSÜ'NDEN İLGİNÇ DEĞERLENDİRME
 
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal da bu konuda kendilerine ulaşan resmi bir bilgi olmadığını söyledi. Ünal, "Bu durum Suriye'deki durumun ne kadar karmaşık ne kadar kötü ve uluslararası barışı da tehdit eder bir hale geldiğini bir kere daha gösteriyor. Bu nedenleSuriye konusunun bir an önce her boyutuyla çözümlenmesi gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.
 
SURİYE ORDUSU'NDAN AÇIKLAMA
 
Suriye ordusundan yapılan açıklamada, İsrail savaş uçaklarının, kuzeydeki Cebel Şeyh tepeleri üzerinden Şam'ın banliyösü Cemraya bölgesindeki askeri araştırma merkezine doğrudan saldırı düzenlediği bildirilmişti.
 
Söz konusu merkezde savunmayı güçlendirme amaçlı çalışmalar yapıldığına değinilen açıklamada, ''Saldırıda iki görevli öldü, 5 kişi yaralandı. Ciddi maddi zarar gerçekleşti. İsrail uçakları aynı yolu takip ederek hava sahamızı terk etti'' ifadesi kullanıldı.
 
Açıklamada, basında yer alan, ''İsrail uçaklarının Lübnan'a giden askeri konvoya saldırı düzenlediğine'' ilişkin iddianın gerçeği yansıtmadığı ifade edilerek, ''İsrail uluslararası hukuku ihlal ederek böyle bir saldırı düzenlemiştir'' denildi.
 
Öte yandan, Lübnan'daki BM Barış Gücü UNIFIL'in sözcüsü Andrea Tinanti, İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki UNIFIL bölgesinde herhangi bir askeri operasyon yapmadığını ancak Lübnan hava sahasının ihlal edildiğini belirtti.
 
EN SON 2007'DE VURMUŞTU
 
İsrail 6 Eylül 2007’de Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirdiği hava saldırısında bir nükleer tesisi hedef almıştı. İsrail jetleri Suriye'nin El Kibar tesislerini bombaladığında, dönüş yolunda Hatay’a boş bir füze tankı düşürmüştü. İsrail uçaklarının Türk hava sahasını kullandığının ortaya çıkması Türkiye’yi de tartışmaların merkezine çekmişti.
 
ARAP KURULU
 
Arap Kurulu genel sekreterliği de saldırıyı kınadı. Genel sekreterlik bugün yayınladığı basın bildirisinde, İsrail’in saldırısını “küstahlık” olarak niteledi, “Arap devletine ve egemenliğine açık bir ihlal, BM tüzügü ve uluslararası kaidelere aykırı olduğunu, uluslararası anlaşma ve misaklarına, güvenlik konseyi ilgili kararlarına ihlal oluşturduğunu” ifade etti.
 
LÜBNAN: AÇIK BİR İHLAL
 
Lübnan Dışişleri Bakanı Adnan Mansur, “İsrail’in 1948 yılından bu yana edindiği mesleğin, gerçeğin delalet ettiğini, Arap barış ve güvenliğine daimi bir tehdit oluşturduğunu” vurguladı.
 
FHKC/GK: DİRENİŞE SALDIRI
 
Filistin'in Kurtuluş için Halk Cephesi/Genel Komutanlık'tan yapılan açıklamada ise saldırının “direnişin bütün taraflarına ve ümmetin egemenliğine saldırı” olduğu kaydedildi.
 
Cephe yayınladığı bildiride, “Siyonist düşman saldırılarının iki yıldan beri süregelen Suriye’ye karşı uluslararası savaş çerçevesinde geldiğini Siyonist varlığında bu savaşın temeli ve dayanağını oluşturduğunu” söyledi.