İRAN CUMHURBAŞKANI UCUZ GAZ YERİNE NASİHAT VERDİ

İRAN CUMHURBAŞKANI UCUZ GAZ YERİNE NASİHAT VERDİ

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak resmi temaslarda bulunmak üzere bugün Ankara'ya gelen İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ortak basın toplantısı düzenledi.

İkili, görüşmelere ilişkin açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularına yanıt verdi.

"BM'de şiddet ve aşırılıkla mücadele gününün belirlenmesi önerisi konusunda İran ve Türkiye'nin rolü ne olur?" şeklindeki soruya Ruhani, "Bugün pişman olmasalar yarın pişman olacaklar. Her iki ülke güçlü ülke olarak bu amaca inanıyor ve kararlılar. Bugün bölgede aşırıcılık ve şiddet bütün ülkelerin zararınadır. Terörist grupları ortaya çıkarmak için yardım edenler veya maalesef ses çıkarmayan ülkeler. Özellikle batıdaki büyük ülkeler bugün pişmanlar. Bugün de pişman olamasalar yarın pişman olacaklar. Türkiye ve İran iki Müslüman ülke olarak her ikisi de inanıyorlar, Rahmani İslam'a inanıyorlar. Rahman ve rahmet bize yardım edecektir. Terörle mücadele, hepimizin görevidir. İkimiz için de farz ve gerekliliktir" diye yanıt verdi.

"DOĞALGAZ KONUSU BU KADAR DA KOLAY DEĞİL"

İran'ın doğalgaz indirimine gitmesinin söz konusu olup olmayacağına ilişkin bir soruya Ruhani, "Gaz konusunu sayın Başbakan'ın Tahran'a yaptığı ziyarette konuştuk. Bugün de konuştuk. Bu gecede görüşmelerin çok hızlı bir şekilde sonuca vardırabilmek için devam etsinler görüşmelerine. Gazın fiyatı çeşitli parametrelere bağlı. Kendine özel bir formülü var. Bu kadar da kolay değil. Her iki ülke diğer açılardan haberdar olmaksızın karar versin. Enerji bakanı ve İran petrol bakanı bu gece bu konuda müzakerelerine devam edecektir" diye cevapladı. Başbakan Erdoğan aynı soruya, müzakerelerin olumlu geçmesi temennisinde bulunarak, "Halkımıza daha ucuz doğalgazı nasıl veririz. Bunun arayışı içerisindeyiz. Talimatlar verildi. Kısa zamanda netice alınmasını temenni ediyorum. Bundan sonraki süreç, yeni tablo üzerinde devam eder" diye yanıt verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı