İran askeri ateş açtı: 1 Türk öldü!

İran askeri ateş açtı: 1 Türk öldü!

Türkiye'den İran’a geçerek, kaçak akaryakıt getirmeye çalışan 2 Türk vatandaşından biri İran askerlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybederken, 1 kişi de yaralandı.

Olay, bugün gece saat 01.00 sıralarında Özalp İlçesi’ne bağlı Oymaklı Köyü yakınlarındaki İran topraklarında meydana geldi. Gece yarısı İran’ın Meğmur Köyü’ne geçerek buradan aldıkları kaçak akaryakıtla Türkiye’ye dönmeye çalışan 36 yaşındaki Arif Noyan ve 50 yaşındaki Zeki Yalçınkaya'ya 243 nolu sınır taşı yakınlarında İran askerleri tarafından ateş açıldı. Açılan ateş sonucu 9 çocuk babası Noyan sırtından aldığı tek kurşunla olay yerinde hayatını kaybederken, Yalçınkaya ise dizinden yaralandı. 

Silah sesleri üzerine sınıra giden Oymaklı ve Koçkıran köylüleri, ilk olarak dizinden yaralanan Yalçınkaya’yı buldu. Yaklaşık 3 saatlik aramanın ardından ise Noyan’ın cansız bedenine sınırdaki tel örgülerinin yanında rastlandı. Köylüler, İran topraklarında hayatını kaybeden Noyan’ın yerde sürüklenerek 200 metre taşınıp sınır hattına bırakıldığını iddia etti. Buradan alınan cenaze ve yaralı Oymaklı Köyü’ne getirilmesinin ardından yaralı, ambulansla Van’a sevk edilirken, hayatını kaybeden Noyan’ın cenazesi ise otopsi yapılmak üzere Özalp Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Hastane bahçesinde toplanan Arif Noyan’ın yakınları fenalık geçirirken, Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz tarafından sakinleştirilmeye çalışıldı.

BAŞKAN DURMAZ’DAN CUMHURBAŞKANI VE HÜKUMETE ÇAĞRI

Konuyla ilgili açıklama yapan Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz, hükümetin Mavi Marmara olayında gösterdiği tepkinin aynısını beklediklerini belirterek can kayıpları sayısı hakkında da bilgi verdi. Kapıköy Sınır Kapısı’nın aktif hale gelmesi halinde ve bölgenin ekonomik olarak kalkınması durumunda bu tür olayların yaşanmayacağına da dikkati çeken Durmaz şöyle konuştu: 

"Sınır ticaret kapısı geliştirildiği, ekonomik olarak bölge kalkındığı zaman bu tür üzücü olaylar olmayacaktır. 3,5 yıldır belediye başkanıyım gün geçmiyor ki bu tür vakalarla karşılaşmayalım. Sadece Oymaklı Köyü’nde son 3,5 yıl içerisinde 6 vatandaşımız, genel köyleri hesapladığımız zaman 45 kişi hayatını yitirmiştir ve birçok gencimiz de sakat kalmıştır. Bu konuda hükumeti, Sayın Başbakanı, Cumhurbaşkanını göreve davet ediyorum. Mavi Marmara olayında Sayın Başbakan tepkisini nasıl gösterdiyse İran’a da bu gösterilmelidir. Sayın Cumhurbaşkanı tepkisini göstermelidir. Bu bir insanlık ayıbıdır. Bu insanlar bizim insanımızdır. Bu insanlar bu ülkede yaşayan genç kardeşlerimizdir. Bir bidon mazot için maalesef hayatlarından oluyorlar.ö

Özalp Devlet Hastanesi’nde yapılan ön otopsinin ardından Arif Noyan’ın cenazesi, otopsi yapılmak üzere Van’a gönderildi. Bu arada olayda yaralanan Zeki Yalçınkaya’nın hayati tehlikesinin bulunmadığı bildirildi.