IRAK'TAN BAŞKA ÇAREMİZ YOK

IRAK'TAN BAŞKA ÇAREMİZ YOK

GTO Başkanı'ndan feryat gibi açıklamalar.

GAZİANTEP Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, Irak ile olan ticari ilişkilerin büyümeye devam etmesi gerektiğini söyleyerek, "Irak'la ticaret yapmak zorundayız. Irak'a ürün satmaktan başka çaremiz yok" dedi.

GTO Başkanı Eyüp Bartık, Güneydoğu Halı İhracatçıları Bİrliği Başkanı Selahattin Kaplan ve Domotex Fuar yetkilileriyle birlikte bu yıl Gaziantep'te düzenlenen Uluslararası Domotex Halı Fuarı'nın değerlendirildiği basın toplantısı düzenlendi. GTO Başkanı Eyüp Bartık, fuarın çok iyi geçtiğini söyleyerek, gelecek yıl fuarın 'Domotex Gaziantep-Turkey' adı altında daha geniş kapsamlı yapılacağını belirtti. Bartık, "Bu yıl düzenlenen fuar büyük bir başarıya imza atmıştır. Gelecek yıl fuarımızı her anlamda daha büyüterek tekrarlayacağız. Fuar sırasında yaptığımız anketlerde fuarın Mayıs ayı içinde yapılması isteği ön plana çıktı. Bizde dünyaya halı satan bir şehir olarak Mayıs ayının son haftasını 'Dünya Halı Haftası' olarak kutlayarak bu dönemde etkinlikler yapmayı planlıyoruz. Özellikle fuar alanının yetersizliği konusunda çalışmalarımız sürüyor. Önümüzdeki dönemde Orta Doğu Fuar Merkezi'ne 3'üncü holün açılması konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Bu yıl yaptığımız fuara dünyanın birçok ülkesinden 7 bin 402 ziyaretçi geldi. 159 firma fuarda 22 bin 275 metre kare halı sergiledi. Bu rakamların gelecek dönemlerde daha da artmasını sağlayacağız" dedi.

'KRİZ ORTAMINI FIRSATA ÇEVİRMEYE ÇALIŞIYORUZ'

Eyüp Bartık daha sonra basın mensuplarının, Irak ve Suriye'de yaşanan sorunların ihracatı nasıl etkileyeceğine ve Erbil'de kurulan ticaret ofisinin geleceği ile ilgili soruları cevapladı. Bartık, Irak'la ticari faaliyetlerin artarak devam etmesi gerektiğini söyledi. Gaziantep ihracatının yüzde 70'inin Kuzey Irak'a yapıldığını belirten Bartık, şöyle konuştu:

"Irak bizim için çok önemli bir ticaret alanı. Birçok ürün ihracatını Irak'a yapıyoruz. İhracatımızın yüzde 70'i Kuzey Irak'a yapılıyor. Bunun Kuzey Irak'tan diğer alanlara satıldığını biliyoruz, fakat bu rakamın yüzde 20'yi geçmediğini düşünüyoruz. İhracat rakamlarını her gün takip ediyoruz. Bu kriz şimdi değil, önümüzdeki yıllarda bizi nereye götürür ona baktık. Geçmiş tarihte Mısır'da, Irak'ta yaşanan kriz dönemlerine baktık bu dönemlerde Gaziantep ihracatını arttırmış. Bu dönemde ihracat yapa, fakat parasını alamayan ticari kuruluşlarımız var. Biliyorsunuz Irak'ta petrol var. Geçmiş dönemlerde de böyle krizler yaşandı. O dönemki GTO Başkanı Mehmet Arslan öncülüğünde Irak'a gidilerek bu paralar tahsil edildi. Şu dönemde biz böyle bir şeye gerek duymuyoruz. Çünkü bizim ağırlıklı ticaret yaptığımız bölgede böyle bir sorun gözükmüyor. Elbette ki sorun olursa gider bu parayı tahsil etmenin bir yolunu buluruz. Erbil ofisimizde sorun yok orda da ticari faaliyetlerimiz devam ediyor. Biz ofisimizi daha da büyütmeyi düşünüyoruz. Oradaki kriz ortamını fırsata çevirmeye çalışıyoruz. Bizim Irak'la ticaretimiz büyümek zorunda, başka çıkar yolumuz yok. Biz Irak'a ürün satmak zorundayız."

Konuşmaların ardından basın toplantısı sona erdi.

Kaynak:Haber Kaynağı