IRAK'A İHRACATTA AKSAMA YOK, YAVAŞLAMA VAR

IRAK'A İHRACATTA AKSAMA YOK, YAVAŞLAMA VAR

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi açıkladı.

DENİZLİ'ye gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Irak'ta yaşanan olaylar nedeniyle Türkiye'den yapılan ihracatta aksama olmadığını, ancak etkilenme ve yavaşlama olduğunu söyledi. Irak'a 12 milyar dolar ihracat yapıldığını belirten Zeybekci, "Şu ana kadar büyük bir aksama yoktur ama tabii ki etkilenme, yavaşlama vardır" dedi.

Kızgızistan ve Türkmenistan temaslarını tamamladıktan sonra bugün sabah saatlerinde Denizli'ye gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli Büyükşehir Belediyesi'ne ait çamlık ofiste Merkezefendi Belediyesi meclis üyeleri ve AK Parti İlçe Yönetim Kurulu üyeleriyle kahvaltılı toplantıya katıldı. AK Parti Denizli Milletvekilleri Mehmet Yüksel, Bilal Uçar, Nurcan Dalbudak, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, İl Başkanı Avni Örki ve Merkezefendi Belediye Başkanı AK Partili Muhammet Subaşıoğlu'nun da yer aldığı kahvaltıya eşi Ayşen Zeybekci ile birlikte katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, toplantı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

TÜRK DÜNYASI KALKINMA BANKASI İÇİN ADIM ATILDI

Hafta içinde Kızgızistan ve Türkmenistan'da 'Türk Dünyası Ekonomi Bakanları Toplantısı'na katıldığını, toplantıda önemli görüşmeler yapıldığını belirten Nihat Zeybekci, Türk Dünyası Yatırım ve Kalkınma Bankası oluşturulması yönünde çalışmalar yapılacağını anlattı. Bakan zeybekçi, önümüzdeki hafta da Brüksel'de Avrupa Birliği yetkilileri ile Gümrük Birliği anlaşmasının modernizasyonu için görüşmeler yapacağını kaydetti. Zeybekci şöyle konuştu:

"Son dönemlerde ihracat açısından kültür coğrafyamızın öneminin altını bir kez daha çiziyoruz. Orta Asya, Kafkasya, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Balkanlar ve Avrupa Birliği coğrafyası bizim ihracatımız ve ekonomimiz için son derece önemli. Türkiye olarak buralarda hammadde ve enerji geleceğimizi garanti altına almak, tüketim alışkanlıklarını belirlemekle ilgili çok yoğun faaliyet içindeyiz. Türk Dünyası Yatırım ve Kalkınma Bankası kurulması için daha önce devlet başkanları düzeyinde alınan tavsiye kararını görüşmek için kayda aldık. Önümüzdeki günlerde Ankara'da sadece bu konu için 4 ülkeyle toplantı yapacağız. Gümrük Birliği Anlaşması'ndan rahatsızlığımızı bugüne kadar yoğun diplomasiyle dile getirdik. Bu hafta Avrupa Birliği-Türkiye Gümrük Birliği Müzekereleri'nin dördüncü turunu Brüksel'de gerçekleştireceğiz. Burada herhalde artık işin cümle olarak tanımını yapmış olacağız."

'IRAK'A İHRACATTA YAVAŞLAMA VAR

Irak'taki gelişmeler nedeniyle bu ülkeye yapılan ihracatta çok büyük bir aksama olmadığını kaydeden Zeybekci sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ekonomik olarak Kuzey Irak bizim ikinci ihraç pazarımız. 12 milyar dolar kayıtlı ihracatımız var. Kayıt dışının da yoğun bir şekilde ticarette söz konusu olduğunu biliyoruz. 12 milyar doların ihracatımız içinde Türkiye, yumurta ihracatının yüzde 90'ını, beyaz et ihracatının yüzde 70'ini, demir çelik ihracatının yüzde 15'ini, çimento ihracatının yüzde 20'sini Kuzey Irak'a yapıyor. Şu ana kadar ihracatta çok büyük bir aksama yoktur ama tabi ki etkilenme, yavaşlama vardır. Bunu da dikkatle takip ediyoruz. Bu yavaşlamayı nötralize etmek için de çabalarımız, gayretlerimiz var. Dileriz Kuzey Irak'taki bu yapı bir an önce düzelir, bir an önce problem ortadan kalkar. Türkiye hem oradaki canlarını kurtarır, hemde ekonomi ve ticareti fazla etkilenmez."

Türk TIR'larının ihracat ürünlerini Zaho'da Irak TIR'larına aktardığını belirten Zeybekci, "Irak'taki kargaşa nedeniyle bizim dönen hiçbir TIR'ımız yoktur. Türkiye bütün ihracatını Habur'dan göndererek 20 kilometre güneydeki Zaho'ya, Kürt yönetimi bölgesinde o bölgenin Irak TIR'larına aktarıyor. Güneye giden yedi TIR bir deneme. Onlar da bağımsız bir grup" diye konuştu.

Zeybekci toplantının ardından Bağbaşı Mahallesi'nde sandık kurulları başkanlarıyla basına kapalı toplantı yaptı.

Kaynak:Haber Kaynağı