IRAK'A İHRACATIMIZ YÜZDE 80 DÜŞTÜ

IRAK'A İHRACATIMIZ YÜZDE 80 DÜŞTÜ

Cizre TSO Başkanı Çağlı açıkladı

ŞIRNAK'ın Cizre İlçesi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Çağlı, IŞİD saldırıları nedeniyle Irak'a yapılan ihracatta çok ciddi bir düşüş olduğunu belirterek, "İhracatımız yüzde 80 düştü. Diğer yüzde 20'yi mecburi pazarda yok olmamak için Kürdistan'a yapıyoruz" dedi. Cizre Şoförler Cemiyeti Başkanı Haşim Elçi ise, ikinci körfez savaşı denilecek kadar büyük bir sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Şırnak'ın Silopi İlçesi yakınlarından Irak'a açılan Habur Sınır Kapısı'ndan Irak'a yapılan ihracatın, Irak'ta yaşanan IŞİD'in saldırıları nedeniyle ciddi bir tehlike ile karşı karşıya kaldığı belirtildi. IŞİD'in Musul'u almasından önce günde 5 bin aracın giriş çıkış yaptığı Habur'dan giriş- çıkış yapan araç sayısı 2 bine kadar düşerken, çatışmaların yaşandığı Musul ve Bağdat hattına yapılan ihracatın ise tamamen durma noktasına geldiği belirtildi. Irak'a mal götürülen kamyon ve TIR'ların bu mallarını nakliye depolarına indirdikleri belirtiliyor. Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Çağlı, şu anda Irak'ta bir iç savaş olduğunu, bu savaşın Türkiye'ye ve Irak Kürdistan bölgesine yansımadan bitmesini umduklarını ifade ederek şöyle konuştu:

"Bizim şu anda Irak'a yaptığımız ihracatta yüzde 80 düşüş var. Şu anda yaptığımız ihracat yüzde 20'lerde oda mecburi pazarda yok olmamak için yapıyoruz. İhracatın tamamını şu anda Irak Kürdistan bölgesine yapıyoruz. Oraya gönderdiğimiz çimento ve demir de fazla pazar bulmuyor. Yaşananlar nedeniyle büyük bir tedirginlik var. Irak'a giriş çıkış yapacak olan araç sayısında yüzde 50 düşüş var. Bu savaşın kimseye faydası yoktur. Bir an önce durdurulması gerekir."

'KÖRFEZ SAVAŞI GİBİ'

Cizre Şoförler Cemiyeti Başkanı Haşim Elçi de, ikinci körfez savaşı denilebilecek bir sıkıntı yaşadıklarını ifade ederek şöyle konuştu:

"Özellikle meyve, sebze, et ürünleri ihracatında büyük bir düşüş var. Böyle bir sıkıntı beklemiyorduk. Yaşananlar Türkiye'nin bu ülkeye yaptığı ihracatı da çok etkiledi. Yaşanan çatışmalar ve huzursuzluk bitmezse büyük sıkıntılar çekeceğiz. Araçlarımızın büyük kısmı tamamen iş yapamaz hale geldi. Şoförlerimiz kontaklarını kapatıp evlerine gitmişler."

Şoförler ise Irak'a gitmeyi düşünmediklerini, daha önce gidip rehin alınan arkadaşlarının durumunun ortada olduğunu belirterek, gidenlerin de Kürt bölgesinin aşağısına inemediklerini söyledi.

Kaynak:Haber Kaynağı