IRAK PARÇALANIYOR İPLER KOPUYOR

IRAK PARÇALANIYOR İPLER KOPUYOR

Erbil-Bağdat arasında ipler kopuyor.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Bağdat hükümetindeki bakanlarına hükümet çalışmalarına katılmama talimatı verdi. Bağdat'tan Erbil ve Süleymaniye'ye giden kargo uçaklarının seferleri de durduruldu.

IŞİD'in Irak'ta ilerleyişinin ardından karşılıklı açıklamalarla gerginleşen Erbil-Bağdat ilişkileri kopma noktasına geldi.

Associated Press haber ajansına göre, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY), Bağdat hükümetinde görev yapan bakanlarından hükümet çalışmalarına katılmamaları talimatını verdi.  

Kürt yönetimi ayrıca hükümet çalışmalarına katılımı da askıya aldı.

'Maliki dengesini yitirdi'

AFP haber ajansına göre, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin ofisinden yapılan açıklamada ise, Başbakan Nuri Maliki'nin kontrolünü ve dengesini kaybettiği belirtildi.

Açıklamada, 'Maliki'nin Kürdistan'ı suçlamaktan başka bir derdi kalmadı. Açıklamalarına bakınca kontrolünü kaybettiğini görüyoruz. Hatalarını örtmek için gerekçe arıyor ve sorumluluğu karşı tarafa atıyor. Maliki Irak halkından özür dilemeli ve koltuğunu terk etmeli" denildi.

Barzani'nin açıklamaları Irak parlamentosunun pazar günü yapılacak oturumundan üç gün önce geldi.

Kargo uçaklarının seferleri durduruldu

Reuters haber ajansına göre, Irak'ın başkenti Bağdat'tan Irak Kürdistan Özerk Bölgesi içinde kalan Erbil ve Süleymaniye'ye giden kargo uçaklarının seferleri durduruldu.

Irak Sivil Havacılık İdaresi Başkanı Nasır Bandar Erbil ve Süleymaniye'ye kargo seferlerinin durdurulduğunu, yolcu uçaklarının ise bu karardan etkilenmediğini açıkladı.

Barzani'ye tehdit

Irak Başbakanı Nuri Maliki, Irak devlet televizyonunda yayımlanan haftalık konuşmasında, “Kürt yönetimi IŞİD’in, El Kaide’nin ve Baasçıların üssü haline geldi ve biz buna karşı sessiz kalmayacağız” demişti.

Irak Başbakanı “Kürtler ülkenin birliğini düşünüyorsa IŞİD’in faaliyetlerine engel olmalıdır. IŞİD gibi onları misafir edenler de yenilecektir” şeklinde konuştu.

Maliki ayrıca, “Ortaklıktan, cumhurbaşkanlığından ve dışişleri bakanlığından bahsedenlere sesleniyorum; bu operasyon birimlerini, Baasçıları ve onların elinde oyuncak olanları durdurun. Gerçek anlamda bir milli ortaklık istiyorsanız, gerçek bir milli tutum ortaya koyacağınıza dair güvence verin” dedi.

Maliki'ye 'diktatör' suçlaması

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani de Irak halkına hitaben yazdığı bir mektupta, Başbakan Nuri Maliki’nin üçüncü dönemde de koltukta oturmasını kabul etmeyeceklerini belirtmişti.

Barzani mektubunda, "Ülkenin ağır koşullar ve tehlikeli dönemlerden geçtiği bugünlerde Maliki'nin üçüncü kez başbakanlıkta ısrar etmesi, Irak'ı daha fazla anarşiye, karışıklığa ve parçalanmaya götürmez mi? Ülke bu şekilde ucu belli olmayan bir çöküşün içine girmez mi?" ifadelerini kullandı.

Maliki'nin, ‘anayasayı hiçe sayan uygulamaları’ nedeniyle Irak'ta kriz çıktığını savunan Barzani, "Irak Araplarını, Sünni ve Şii olarak ayıran güç ile ülkeyi fiilen bölen güç aynı değil midir?" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı