İPHONE ARTIK UYKU KAÇIRMAYACAK

İPHONE ARTIK UYKU KAÇIRMAYACAK

iPhone ve iPad'lere gelecek yeni güncelleme, uykuyu kaçırarak biyolojik ritmi bozan mavi ışığı gün batımından sonra yavaş yavaş azaltan bir teknoloji getiriyor.

Apple şirketi, iOS işletim sisteminin 9,3 versiyonunda gece uyumakta zorlanan kullanıcılara yardımı dokunacak bir özellik getirdiğini açıkladı. Gece Vardiyası adı verilen özellik ile iPhone ve iPad cihazlarının ekranı, yerel saatle günbatımından sonra yavaş yavaş renk dengesini değiştirecek. Hava karardıkça ekranın renklerini yumuşatan yeni özellik, mavi ve beyaz yerine turuncu ve kırmızı renkleri ön plana çıkaracak.

Mavi ışık uyku kaçırıyor

Şirketten yapılan açıklamada, mavi ışığın biyolojik ritmi bozarak uykuyu kaçırdığını kanıtlayan çok sayıda araştırma olduğu vurgulandı. Apple bu özellikle, yatmadan önce telefonunda vakit geçiren kullanıcılara rahat bir uyku konusunda yardımcı olmayı umuyor.

Daha önce f.lux yaptı

Apple’ın bu fikri yeni değil. Bu teknoloji daha önce bazı uygulama geliştiriciler tarafından denenmiş ve başarılı sonuçlar elde edilmişti.

Teknolojiyi en başarılı şekilde geliştirenlerin başında f.lux yazılımı geliyor. Ücretsiz olarak indirilebilen f.lux, hem Mac cihazlarda, hem PC’lerde hem de akıllı telefon uygulamalarında kullanılabiliyor.

Önceleri ‘kırılmış’ (jailbreak) iPhone’lara yüklenen uygulama, Kasım 2015’te App Store’daydı. Ancak Apple, uygulamayı kaldırttı; iki ay sonra ise bu özelliği kendisi getirdi.

Notlar’a kilit imkanı

iOS’un 9,3 güncellemesiyle Notlar uygulamasına kilit özelliği geliyor. Sağlık ve Haber uygulamalarına da yeni arayüz yolda. Ayrıca Apple eğitime destek projesi kapsamında, okullarda kullanılması ihtimalini göz önüne alarak, iPad’lere birden fazla kullanıcı seçeneği getirdi.

Kaynak: Guardian