İnternette fişleniyoruz

İnternette fişleniyoruz

CHP’li Aksünger’den, Phorm’un Türkiye’de faaliyet göstermeye başlamasına tepki
Sanal fişleme uyarısı
 AB’de kişisel verilerin gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle yasaklanan Phorm adlı şirket, kişilerin internet kullanımını takip ederek sosyal, inançsal, siyasal ve kültürel tercihlerini analiz edip profillere ayırıyor.


AB’de yasaklanan Phorm adlı şirketin Türkiye’de TTNET aracılığıyla faaliyet göstermeye başlaması “fişleme tartışmalarını” beraberinde getirdi. Şirket, kişilerin internet kullanımını takip ederek sosyal, inançsal, siyasal ve kültürel tercihlerini analiz edip profillere ayırıyor. CHP Milletvekili Erdal Aksünger, “Zarar eden bir firma, bu işi neden hâlâ yapıyor?” dedi.

Avrupa Parlamentosu’nun kişisel verileri ve iletişimin gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle Avrupa’da yasadışı ilan ettiği Phorm adlı şirketin TTNET aracılığıyla Türkiye’de gezinti.com adı altında faaliyet göstermesi, tepki çekiyor. CHP’li Aksünger, bu konuya bilişim açısından değil, kişisel hayatın gizliliğinin ihlali anlamında bakılması gerektiğini belirterek Phorm’un girdiği bütün ülkelerde faaliyetlerinin yasaklandığını kaydetti. Aksünger, şirketin şu an Romanya ve Brezilya’da faaliyet yürüttüğünü fakat Romanya’nın buna karşı tedbir alma hazırlığında olduğunu söyledi. Aksünger, şunları dile getirdi: 

“Bu şirketin ülkelerden çıkarılma sebebi özel hayata ilişkin izinsiz kayıt tutmasıyla ilişkili... Phorm, internet sağlayıcıyla yaptığı anlaşmayla abonelerin her birini bu filtreye tabi tutuyor. Masumane bir söylem gibi gözüküyor, fakat şirketin ticari faaliyetleri incelendiğinde ortaya çıkan çok ilginç bir konu var. Bu şirketin toplam zararı 250 milyon dolar olmuş. 2011’de 62.5 milyon dolar zarar etmiş. Peki, bu şirket ticari olarak zarar ediyorsa hâlâ bu faaliyeti neden sürdürüyor?” Aksünger, “sanal fişleme” yöntemini şöyle anlattı: “TTNET üzerinden çalışıyor. Gezinti.com üzerinden bir pencere açılıyor. Tercihlerinize uygun reklamları getirmek için kabul etmenizi istiyor. Bu pencereyi çarpıdan kapatsanız da sizi yine havuza alıyor. Her ihtimalde sizi takip etmeye başlıyor. Sizi sürekli fişliyor.”