İnternet Kesilirse Ne Yapacağız ?

İnternet Kesilirse Ne Yapacağız ?

BBC Türkçe’nin haberine göre; Financial Times gazetesi de protestoların başlamasından sonra bilgisayarlarına sanal şebeke yazılımı yükleyenlerin sayısı 10 kat arttığını yazdı.

TÜRKİYE DE YAVAŞLAYAN İNTERNETİN ARDINDAN
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın tek adam ve dikta yönetimi, baskı ve sansürü interneti yeraltına indirmeye başladı. Vatandaşların internette AKP dikta yönetimi tarafından izlenmeden gezinebilmek için sanal tünellere olanak sağlayan VPN yazılımına yöneldiği ortaya çıktı.
 
ABD'nin Kaliforniya eyaleti merkezli ünlü bilişim şirketi AnchorFree, şirketin filtreleme sistemlerini aşmak için ürettiği VPN (sanal özel ağ) yazılımının geçtiğimiz hafta içerisinde Türkiye'den kurulum oranının yüzde 1000 oranında arttığını bildirdi. 
 
“ARAP BAHARI’NDA MISIR’DAKİ GİBİ”
 
BBC Türkçe’nin haberine göre; Financial Times gazetesi de protestoların başlamasından sonra bilgisayarlarına sanal şebeke yazılımı yükleyenlerin sayısı 10 kat arttığını yazdı.
 
Habere göre; Hotspot Shield VPN yazılımını geliştiren California merkezli Anchorfree şirketi, sadece Cumartesi günü Türkiye'den 100 bin kişinin bu programı yüklediğini açıkladı. VPN teknolojisi, kullanıcılarının kimlik bilgilerini gizliyor onlara ülkelerinde yasaklanmış olsa da tüm internet içeriğine erişim imkanı veriyor.
 
Anonymous grubunu temsil ettiğini söyleyen kişilerin kullanıcılara Twitter yoluyla ücretiz VPN yazılımlarını nasıl indirebileceklerini anlattığını belirten gazete, bu yazılımlara Arap Baharı sırasında Mısır'da da ilginin bir anda arttığını kaydediyor.
 
Gazeteye göre, Anchorfree, hafta sonunda iPhone ve Android telefonlar için VPN programı yükleme sayısının 30 kat arttığını, masa üstü bilgisayarlardaki artışın ise yüzde 800 olduğunu duyurdu.
 
Türkiye'de halkın sosyal medyaya yönelik mevcut ve olası sınırlamaları aşmak için bu yazılımlara yöneldiğinin belirtildiği haberde, protestolar sırasında büyük televizyon ve gazetelerin suskunluğunun halkı öfkelendirdiğini ve dikkatleri medya-hükümet ilişkilerine çevirdiğini vurguluyor.
 
Türkiye’de insanların internette Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, internette gezinen vatandaşların hangi sitelere girdiğini, neler yaptığını dünyada yasaklanan Phorm yazılımıyla fişleyen TTNet ile Uydunet’in filtre sistemine takılmadan, gezinmesine olanak sağlayan VPN’ye yönelmesinin nedenleri şöyle tahmin ediliyor:
 
Gezi Parkı olaylarıyla AKP Hükümeti’nin iletişimi kontrol etmeye çalıştığı kuşkuları, TTNet ve Uydunet’in filtre yoluyla erişimi sınırladığı haberleri, ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Twitter’ı “baş belası” olarak nitelemesinin ardından İzmir’de sosyal medyaya yönelik baskınlar yapılması.