İNSANIN ATALARINA DAİR MUHTEŞEM BULUŞ

İNSANIN ATALARINA DAİR MUHTEŞEM BULUŞ

İnsanın Yeni Bir Atası mı Keşfedildi?

Güney Afrika’da bir mağarada insanın akrabası olan bir türe ait 15 bedenin fosilleri bulundu. Araştırmacılar keşfin evrim araştırmaları için çok büyük önem taşıdığını açıkladı.

Yeni bir tür insan olarak nitelendirilen hominid Homo Naledi ismi verildi. Kemikler Rising Star, yani yükselen yıldız mağarasında bulundu ve bölgedenin Sesotho dilinde naledi, yıldız anlamına geliyor.

Amerikalı paleoantropolog Lee Berger’in önderliğinde çalışan uluslararası ekip araştırmayla ilgili duyuruyu Güney Afrika’nın Witwatersrand Üniversitesi’nde yaptı.

Yeni türü betimleyen bilimsel makalenin yazarlarından John Hawks, 25 senedir paleoantropolog olduğunu ve bunun bu süre içindeki en önemli keşif olduğunu ifade etti.

Hawks, erken insan türlerinin hiçbirine ait bu kadar büyük bir fosil zenginliğine sahip olmadıklarını söyledi. Genç bireylerden, 80 yaşındaki bireylere kadar çok farklı örneğe ulaştıklarını belirten uzman, bunun yaşlanmanın tür üzerindeki etkisini de ortaya koyduğunu söyledi.


Araştırmalarının sonuçlarını Life dergisinde yayınlayan bilim insanları Homo Naledi’nin büyük olasılıkla iki ayak üzerinde yürüdüğünü, boyunun 1,5 metre, kilosunun ise 45 civarında olduğunu belirtti. Makalede, türün el ve ayaklarının insana çok benzediği, ancak göğüs kafesi, omuzlar ve leğen kemiğinin insanın atası olan bazı diğer türlere daha çok benzediği ifade edildi.

Türün bir portakal büyüklüğünde ufak bir beyne sahip olduğunu belirten bilim insanları, bedeninin de zayıf olduğunu belirtti. Araştırmacılar, türün fizyolojisi konusunda neredeyse diğer tüm hominidlerden daha fazla bilgi elde ettiklerini de ekledi.

1500 fosil parçası, Johannesburg yakınlarındaki İnsanlığın Beşiği UNESCO Dünya Mirası bölgesinde, bir mağaranın ulaşılması son derece zor bir bölümünde bulundu. Kemikler, kayalar arasından zor birkaç tırmanış gerektiren bir odacıktan elde edildi.

Buluş, Afrika kıtasında insanın atalarıyla ilgili elde edilen en büyük kaynağı oluşturdu. Araştırmacılar, odacıkta bulunan fosillerin şimdilik yalnızca çok ufak bir bölümünün çıkarıldığını da ekledi.

 

Homo Naledi’nin 2,5 milyon ile 2,8 milyon yıl öncesi aralığında ortaya çıktığını düşünen araştırmacılar, mağarada bulunan kemiklerin çok daha genç olabileceğini düşünüyor. Ekip, bu kemiklerin yaşını ortaya çıkarmanın sıradaki amaçları olduğunu belirtiyor.

Kemiklerin neden bu mağaranın bu kadar zor ulaşılan bir köşesinde bulunduğu da anlaşılamadı. Bilim insanları, türün, erken insanlarda az rastlanır biçimde ritüel kaygılarla buraya taşımış olabileceğinden şüpheleniyor.

Mağaraya ilk kez 2013 senesinde ulaşılmış ve bu araştırma 21 gün sürmüş. 60 mağara uzmanı ve bilim insanının tehlikeli koşullarda, kayalar arasındaki ufak boşluklardan geçerek çalışması gerekmiş.

Bu seneden bu yana araştırmacılar bebek, çocuk, yetişkin ve yaşlı bireylere ait kemiklerin üzerinde çalışarak belli sonuçlara ulaştı.

Ancak Berger, mağaranın henüz tüm sırlarını ortaya koymadığını söylüyor ve mağarada yüzlerce, belki de binlerce Homo Naledi’nin daha bulunduğunu ekliyor. 

Kaynak:Haber Kaynağı