İnsan İçine Böyle Çıkabiliyorlar !

İnsan İçine Böyle Çıkabiliyorlar !

Bakan Yardımcısı Koru'ya kürsüde şemsiyeli koruma.

Şemsiyeli koruma

Bakan Yardımcısı Koru'ya kürsüde şemsiyeli koruma.

Sebile ÇETİN/BURSA

15.03.2013 19:24
 
 
 ULUDAĞ Üniversitesi'nde düzenlenen konferansa katılan Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru'yu dinlemek için gelen bir öğrenci, içeriye alınmayınca yanına gelen öğrenci arkadaşlarıyla birlikte protestoda bulundu. Üniversitenin özel güvenlik ekipleri öğrencilere müdahale etti. Daha sonra çevik kuvvet ekipleri de gelerek önlem aldı. Bakan Yardımcısı Koru, kürsüde konuşma yaparken, koruması da elinde şemsiye ile bekledi.
 
Uludağ Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Türk Dış Politikası ve Dışişleri Bakanlığı'nda Kariyer İmkanı, Bir Kariyer Olarak Diplomatlık' konulu konferansa Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru katıldı. Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen konferans öncesi öğrenciler içeriye tek tek kontrol edilerek alınırken, Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi Ömer Gül, okul yönetimi tarafından izin verilmediği gerekçesi ile konferansı izlemesine izin verilmedi. Gül'ün "Benim üzerimde bomba yok. Hiç bir şey yok. Hocamız bize bu konferansı ödev olarak verdi. İçeriye girmem lazım" diye tepki göstermesi üzerine olaya okulun güvenlik görevlileri müdahale etti. Öğrenci, Bakan Yardımcısı Naci Koru'nun içeri girmesinden önce uzaklaştırıldı.
 
Yaklaşık 1.5 saat süren toplantı boyunca arkasında elinde şemsiye bulunan koruma ile korunan Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Türkiye'nin dış politikasını anlattı. Koru,Türkiye'nin artık dış ilişkilerde takip edilen bir ülke olduğunu belirterek, "Bütün ülkelerle sorunları sıfıra indirgemeniz zordur ama hedefi bu yönde koyarsınız. Biz bunu sağlamak için komşu ülkelere sık sık ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Amacımız siyasi diyalogu geliştirmek. Siyasi ve karşılıklı ekonomik bağ oluşturmaya çalışıyoruz. Kültürel ve sosyal etkileşimi arttırıyor, bölgesel işbirliğini güçlendiriyoruz. Bu gün komşu ülkelerle ticari payımız yüzde 10'dan yüzde 30'a çıktı. 10 yılda 31 ülke ile vizeyi kaldırdık" dedi.
 
'BAŞIMIZ ÖNDE OLMASIN DİYE YAPIYORUZ'
 
Koru, Suriye'de yaşanan olaylara değerler temelli ve insani yaklaştıklarını dile getirerek, "Türkiye öyle davranmalı ki ileride o ülkelerdeki insanlara karşı başı bükük olmasın. Suriye'de 70 binden fazla insan hayatını kaybetti. 190 bin Suriyeli Türkiye'deki çadır kent ve konteynırlarda yaşıyor. 100 binden fazlası insanda bölgede yaşıyor. 3 milyondan fazla insan evinden edilmiş durumda. Bu sorunun çözüm bulması için çalışıyoruz" dedi. Türkiye'nin bu gün 209 temsilcilik ve 124 büyükelçiliğe ulaştığını ifade eden Koru, yurtdışındaki temsilcilik sayısı olarak ilk 10'da olan Türkiye'nin iki yıl içinde ilk 5'te olacağını vurguladı.
 
'SURİYELİ MİSAFİRLERİMİZİ GERİ GÖNDERMEYECEĞİZ'
 
Öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Koru, Suriye'den gelen mültecilerin durumu hakkındaki soruya şöyle yanıt verdi: 
 
"Suriye'den gelenler misafirler için 'bu bir insanı durum' dedik. Bunlar 3-5 ayda geri döner demedik. Türkiye bugün kapılarını kapatacak, misafirlerini gönderecek durumda değil. Böyle bir niyetimizde yok. Onlar zaten sorun çözüldüğünde kendileri gidecekler. Suriye'de insan haklarına saygılı, demokratik bir ülke kurulması için elimizden geleni yapacağız. Bu sadece Türkiye'yi ilgilendirmiyor. Tüm dünyayı ilgilendiren bir konu. Umarım barış en kısa zamanda sağlanır."
 
Patriot füzeleri ile ilgilide değerlendirmede bulunan Koru, "Füzeler Türkiye'nin öngördüğü yerlerde konuşlandırıldı. Güney komşumuzdan gelebilecek saldırılara karşı konuldu. Bu tüm Suriye'den gelebilecek saldırıları kapsıyor" diye konuştu.
 
ÜNİVERSİTE ÖZEL GÜVENLİĞİ SALONA GİRİŞLERİNE İZİN VERMEDİ
 
Koru, konferansı sürdürürken dışarıda eylem yapmaya hazırlanan öğrenciler salona girmek istedi. Üniversitenin özel güvenlik görevlileri kalkanlarını kullanarak öğrencilerin salona girmesine izin vermedi. Daha sonra gelen çevik kuvvet ekipleri de salon önünde önlem aldı. Konferansın ardından Koru, polis tarafından kültür merkezi önünde alınan güvenlik önlemleriyle aracına bindirilirken öğrencilerde Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek ile görüşmek için rektörlük binasına gitti.
 
Rektör ile görüşemeyen öğrenciler daha sonra olaysız dağıldı.