İNSAN ATASININ 47 BİN YIL ÖNCE İNŞAA ETTİĞİ YAPILAR ORTAYA ÇIKTI

İNSAN ATASININ 47 BİN YIL ÖNCE İNŞAA ETTİĞİ YAPILAR ORTAYA ÇIKTI

Fransa’nın güney kısımlarında bulunan bir mağarada, insanlar tarafından inşa edilmiş tarihin en eski yapılarından bir tanesi bulundu.

Bordeaux Üniversitesi araştırmacıları tarafından Fransa’nın güney kesimlerinde yer alan Bruniquel Mağarası’nda, insanlar tarafından yapılmış tarihin en eski kalıntılarına ulaşıldı. 

Bu kalıntılar aslında 1992 yılında mağaranın 300 metre derinliğinde bulunmuştu fakat ilk yapılan incelemelerde bu yapıların 47 bin yıllık olduğu açıklanmıştı. Bordeaux Üniversitesi araştırmacılarının daha sonra uranyum-toryum yöntemiyle incelediği yapıların asıl yaşının 176 bin 500 olduğu tespit edildi. Erken Neandertal insanları tarafından inşa edilen duvarlar, böylelikle insan eliyle yapılmış en eski yapı olma özelliğini taşımaya başladılar.

Prof. Jacques Jaubert liderliğinde yapılan araştırma ile mağaranın zemininden 400 adet dikit çıkarılmış ve bu dikitlerin üst üste yığıldığında (112 metreden yüksek oluyormuş) dairesel duvarlar oluşturduğu tespit edilmiş. Bunun gereklilikten çok dönemin ritüellerini yerine getirmek amacıyla inşa edildiği düşünülüyor.

Modern yapı tarihinin sandıklarından çok daha erken zamanlarda yapıulmaya başlandığını söyleyen Prof. Jaubert, “Elde ettiğimiz bulgular, yapıyı oluşturan toplumun modernizm unsurlarına sahip olduğunu ve bunun tahminimizden çok daha erken dönemlerde ortaya çıktığını gösteriyor” dedi.

Neandertal insanlarının sanılanın aksine çok becerikli olduğunu söyleyen Jaubert, buldukları yapıların da bunu destekler nitelikte olduğunu belirtti. Naendertaller, bundan yaklaşık 200 bin ila 28 bin yıl tarihleri arasında yaşamış insan türüdür. 

 

 

webtekno