İNCİRLİKDE BAYRAK KRİZİ

İNCİRLİKDE BAYRAK KRİZİ

Türkiye ile ABD arasında bayrak krizi patlak verdi

Bakanlar Kurulu, İsrail’in Gazze operasyonu nedeniyle geçtiğimiz pazartesi günü üç günlük milli yas ilan etti ve Türkiye genelinde bayraklar yarıya indirildi. Adana’daki İncirlik Üs Komutanlığı’nda ise Türkiye ile ABD arasında bayrak krizi patlak verdiği öğrenildi. Cumhuriyet'ten Barkın Işık'ın haberinde yer alan ayrıntılar şöyle.

İSRAİL KENDİSİNİ SAVUNUYOR İDDİASI

İsrail’in Gazze Operasyonu’nu “savunma hakkı” olarak gören ABD, Türk yetkililerin talebine karşın üsteki bayrağını yarıya indirmedi. ABD Büyükelçiliği ile konsolosluklarda da ABD’nin aynı tavrı takındığı kaydedildi. ABD, 301 Türk yurttaşının hayatını kaybettiği Soma faciası sonrasında ise temsilciliklerindeki bayraklarını yarıya indirerek, Türkiye’nin ilan ettiği “milli yasa” uymuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “ABD Başkanı Barak Obama telefonlarıma çıkmıyor. Obama ile görüşmesi için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den ricacı oldum” itirafının ardından, ABD ile Türkiye arasında yeni bir kriz daha yaşandığı ortaya çıktı. Bakanlar Kurulu, İsrail’in Gazze operasyonları nedeniyle geçtiğimiz pazartesi günü Türkiye’de 3 günlük yas ilan etti. İlan edilen yas kapsamında salı gününden itibaren Türkiye genelinde göndere çekili bayraklar yarıya indirildi.

MERKEZE SORMAMIZ GEREKİR

Adana İncirlik Üssü’ndeki Türk bayrağı da bu kapsamda yarıya indirildi. Üssü Türklerle birlikte müşterek kullanan ABD ise Türkiye’nin 3 günlük yas ilanına geçmişteki teammüllerin aksine uymadı. Türk yetkililerin, “ABD bayrağını yarıya indirin” şeklindeki talebine ise ABD’liler, “Merkeze sormamız gerekli” yanıtını verdi. ABD’lilerin, Washington ile yaptıkları görüşmelerin ardından bayrağı yarıya indirmemek yönünde tutum takındığı belirtildi. ABD’nin Türkiye’deki büyükelçilik ve konsolosluklarında da “yas” uygulamasına katılmadığı belirtildi.

SOMA FACİASINDA YARIYA İNMİŞTİ

ABD Büyükelçiliği, Mayıs ayında Soma’da meydana gelen maden faciası sonrasında ilan edilen 3 günlük “milli yasa” ise riayet etmişti. ABD Büyükelçiliği ile konsolosluklardaki Amerikan bayrakları Soma’da hayatını kaybeden 301 maden işçisi için yarıya indirilmişti. ABD’nin bu kez Türkiye’nin yasına eşlik etmemesinde İsrail konusunda takındıkları farklı pozisyonların etkili olduğu kaydedildi. Türkiye, İsrail’in Gazze operasyonunu Filistin’e yönelik “saldırı” olarak görürken, ABD operasyonları “İsrail’in savunma hakkı” olarak tanımlıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı