İnanılmaz Uygulama; Bebeklere Din Fişleme Sorusu

İnanılmaz Uygulama; Bebeklere Din Fişleme Sorusu

AKP zihniyeti, “Artık, yeni doğan bebeklerimizin dinini ve evlilik içi mi evlilik dışı mı doğduğunu sorarak hastalık tarama testleri yapmaya başlamıştır”

BEBEK MUAYENESİ ÜZERİNDEN FİŞLEME Mİ YAPILIYOR ?
 
CHP Mersin Milletvekili Prof. Dr. Aytuğ Atıcı, Sağlık Bakanlığı’nın yeni doğan bebeklerin dininin ve gayrimeşru olup olmadığının bile fişlendiğini söyledi. Atıcı, uygulamaya “Bu faşizmin ta kendisidir” diye sert tepki gösterdi.
 
Meclis’te bir basın toplantısı düzenleyen Prof. Dr. Aytuğ Atıcı, AKP zihniyetinin, insan hak ve özgürlükleriyle insan onurunu ayaklar altına alarak totaliter rejim anlayışının en nadide örneklerini vermeye devam ettiğini belirterek, “Artık, yeni doğan bebeklerimizin dinini ve evlilik içi mi evlilik dışı mı doğduğunu sorarak hastalık tarama testleri yapmaya başlamıştır” dedi.
 
TARAMA FORMUN DA BEBEĞİN DİNİ VE EVLİLİK İÇİ Mİ DIŞI MI SORUSU  ?
 
“Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı uzun yıllardan beri, yenidoğan çocuklarımızın bazı hastalıklarının erken tanısı için, halk arasında topuk kanı denilen bir yöntemle tarama testi yapmaktadır. Bu taramaya, Ulusal Yenidoğan Tarama Programı denmektedir. Tarama ile üç hastalık (fenilketonüri, doğumsal hipotiroidi, biyotinidaz eksikliği) aranarak erken teşhis edilmeye çalışılmaktadır.
 
“Sağlık Bakanlığı tarama için yıllardır kullanılan bilgi formlarında değişikliğe giderek yeni sorgu formları kullanmaya başlamıştır. Eskiden sorulan doğum yeri, doğum tarihi, anne adı, baba adı gibi soruların yanına, bebeğin dini, evlilik içi, evlilik dışı seçeneklerinin de işaretlenmesi istenmektedir.”
 
HANGİ DİNDEN DOĞAN ÇOCUĞA, HANGİ FARKLI HİZMET VERİLECEK ?
 
“Sağlık Bakanına ve Başbakana soruyorum: Yapılan tarama testinde bebeğin dininden veya nasıl dünyaya geldiğinden sana ne? Bunlara göre mi hizmet vereceksiniz? Bu mu insanlık? Eşitlik? Hangi dinden doğan çocuğa hangi farklı hizmetin verileceğini derhal açıklamaya davet ediyorum. Ayrıca böyle soruları sağlık çalışanlarına sordurmaya utanmıyor musunuz?”
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın muhalefet partilerini faşistlikle suçladığını ifade eden Atıcı, “AKP hükümetine diyorum ki faşizmi tanımak istiyorsanız aynaya bakınız! Zira bu uygulama faşizmin ta kendisidir. AKP’nin yaptıkları bu zihniyetin yansımalarıdır. AKP’nin yaptıkları da yapacaklarının göstergesidir(!)” dedi.
 
SAĞLIK BAKANLIĞINDAN YANIT GELDİ
 
Öte yandan, CHP'nin Doktor  Milletvekili Aytuğ Atıcı, yenidoğan tarama testinde bebeğin dininin ve nasıl dünyaya geldiğinin sorulmasının “faşizmin ta kendisi” demesi üzerine. Atıcı'nın bu iddialarına Sağlık bakanlığı'ndan cevap geldi.
Sağlık bakanlığı yetkilileri bilgilerin Türkiye İstatistik Kurumu ile yürütülen ortak çalışma nedeniyle alındığını belirterek uygulamanın tercihe bağlı olduğunu ifade ettiler.
 
NUFUS CÜZDANINDA BU BİLGİLERİN YERİ VAR AÇIKLAMASI
 
Çiftlerden ‘çocuğun evlilik içi mi evlilik dışı mı doğduğu yönünde’ bilgi talep edilmediğini açıklamasına ekleyen Sağlık Bakanlığı yetkilileri anne, baba adı ve din hanelerinin nüfus cüzdanında yer aldığı için sorulduğunu vurguladılar.