İMAR RANTLARINDAN HAKSIZ KAZANÇLAR EDİNİLDİ

İMAR RANTLARINDAN HAKSIZ KAZANÇLAR EDİNİLDİ

.

 Gezi direnişi mesajı

Bakanlık denetimine “manidar” tepkisi

MİMARLAR Odası İzmir Şubesi 41. Genel Kurulu’nda konuşan Oda Başkancı Hasan Topal, meslek odalarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca denetlenmesinin bir intikam politikası olduğunu, yolsuzluk soruşturmaları ile istifa etmek zorunda kalan bir Bakanlık’ça denetlenmelerinin günün moda deyimiyle “Manidar” olduğunu söyledi. Topal, odaların kapılarının idare ve mali denetime kapılarının açık siyasi denetime ise kapalı olduğunu açıkladı.

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Genel Kurulu, Oda Şubesi’nin de içinde yeraldığı “İzmir Mimarlık Merkezi” toplantı salonunda yapıldı. CHP İzmir milletvekili Mustafa Moroğlu’nun da konuk olarak yeraldığı Kurul’da açılış konuşmasını yapan Şube Başkanı Hasan Topal, yaklaşan yerel seçimlerde aday olan başkan, meclis üyelerinin katılımcı, aklı ve bilimi ilke edinmiş, yaşam kalitesini yaratan kamusal alana, kentsel alana duyarlı, kentlerin doğal, kültürel mirasına saygılı yönetim politikalarını içselleştirmelerinin, Türkiye demokrasisi için büyük bir zorunluluk olduğunu söyledi.

GEZİ DİRENİŞİ MESAJI

Gezi direnişinin, Türkiye’de son yıllarda yaşanan haksızlığa, hukuksuzluğa, otoriter uygulamalara, karşı yaklaşık olarak bütün kentlerde kendini ifade etmiş bir itiraz olduğunu belirten Topal “İktidarını ve ekonomi politikalarını kent toprağı üzerinden, kentsel rant üzerinden oluşturan, kamusal, kentsel alanı, yaşam alanlarını, havayı, suyu, dereleri, yeşil alanı, parkları, meydanları metalaştıran, istediğimi yaparım otorite anlayışı insanları bıktıran bir boyuta ulaşmıştır. Kentler yaşanamaz hale gelmiştir. Gezi Parkı eylemleri kentliyi ve insanları yok sayan otoriteler, dayatmacı yönetim anlayışları yerine, kente, çevreye, yaşam alanlarına, saygılı, demokratik, katılımcı, uzlaşmacı yönetim anlayışının egemen olması gerektiğini bütün politik aktörlerin ve iktidarların iyi anlaması gerektiğini vurgulamıştır. Umarız bütün karar vericiler doğru mesajı alabilmişlerdir” dedi.

İMAR RANTLARINDAN HAKSIZ KAZANÇLAR EDİNİLDİ

Topal, 17 Aralık operasyonları ve yolsuzluk iddiaları ve soruşturmaları sonucunda 3 bakanın birden istifa etmeleri de bu anlamda 90 yıllık Cumhuriyet tarihinde bir ilkin yaşanıldığını söyledi. Yıllardır kent toprağı ve imar rantları üzerinden büyük ve haksız kazançlar edinildiği yüzlerce örneği olduğunu belirten Topal Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Özelleştirme İdaresi, Toplu Konut İdaresi tarafından onaylanmış olan, İzmir’de Mavişehir plan revizyonları, Bornova Ağaçlıyol, Karayolları arazileri planları, İnciraltı planları, Alsancak Kruvaziyer AVM planlarını yanlış planlara örnek gösterdi. 

MANİDAR GÖNDERMESİ

Hasan Topal, meslek odalarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca denetlenmesi başlı başına bir intikam politikası olduğunu söyledi. Topal “Meslek Odalarını, yolsuzluk soruşturmaları ile istifa etmek zorunda kalan bir Bakanlık’ın denetleyecek olması günün moda deyimiyle “manidar'dır. İdari ve mali denetim için odaların kapısı açık ancak, siyasi denetim için kapalı olacaktır. İmar Kanunu ve tip imar yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, mimarın müelliflik hakları, kimlerden oluştuğu bilinmeyen kurulların insafına terkedilmiştir. Örneğin Kent giriş kapıları projelerinin niteliği ortada olan Ankara BŞB si kuracağı estetik kurulla mimari projelerin estetik olup olmadığına karar verecek. Tek kelimeyle yazık olacak mimarlığa denebilir.Mimarlar için vaz geçilemez hak müelliflik hakkıdır. Bu düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesinde açılan dava henüz sonuçlanmamıştır.Müelliflik ile ilgili hatalı yasa değişiklikleri konusunda da benzeri bir iptal kararını bekliyoruz” dedi.

Genel Kurul’da yarın (Pazar) seçim yapılacak. Hasan Topal ve ekibi seçimlere tek liste olarak girecek.

Kaynak:Haber Kaynağı