İlk Kürtçe Savunmayı O Yaptı

İlk Kürtçe Savunmayı O Yaptı

Savunmasını Kürtçe yaptı

Savunmasını Kürtçe yaptı
Diyarbakır'da görülen KCK davasında Batman eski belediye başkanı Nejdet Atalay savunmasını Kürtçe yaptı.
Ferit ASLAN-Bayram BULUT/DİYARBAKIR,(DHA) 25.01.2013 13:41
 
Anadilde savunma yapılması ile ilgili tasarının TBMM'de yasallaşmasından sonra Diyarbakır'da görülen KCK/TM Ana davasında Kürtçe savunmaya izin verildi. Batman eski Belediye Başkanı Nejdet Atalay, bugün savunmasını Kürtçe yaparken, mahkeme başkanının mikrofonu kapatmadığı görüldü. Kürtçe savunmanın özetlenmesini isteyen mahkeme başkanı ve avukatlar arasında tartışmka yaşanırken, Atalay'ın tercümanlığını ise avukatı yaptı. 
 
Diyarbakır'da görülen KCK/TM davasında tutuklu 108'i tutuklu 175 sanığın yargılanmasına Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahktemesinde devam edildi. Ana dilde savunma ile ilgili tasarının mecliste yasallaşmasından sonra duruşma salonunda da bir ilk yaşandı. Batman eski Belediye Başkanı Nejdet Atalay savunmasını Kürtçe yaptı. Daha önce kriz haline gelen ve sanıkların konuşmasından hemen sonra kapatılan mikrofonun bu kez kapatılmadığı ve Atalay'ın savunmasını Kürtçe yaptığı görüldü. Atalay'ın Kürtçe savunması tümüyle kayıt altına alınırken, yasa tasarısı Resmi gazetede yer almadığı için Atalay'ın tercümanlığını avukatı Mustafa Yıldız yaptı. 
 
Kürtçe savunma sırasında mahkeme başkanı ile sanık avukatlarından Diyarbakır Barosu eski başkanı Mehmet Emin Aktar arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı. Mahkeme başkanı, Kürtçe savunma yapan Nejdet Atalay'dan savunmasını özet halinde geçmesini isterken, Aktar buna karşı çıktı. Emin Aktar, müvekkilinin 3 yıldan sonra ilk defa ana dilinde savunma yapacağını ve burada süre kısıtlamasının olmaması gerektiğini belirterek, duruşmanın ana dilde savunma yasa tasarısının Resmi Gazete'de yayımlanması sonrasına ertelenmesini talep etti. Mahkeme başkanı ise bunun yasalaşmadığını, bu konuyu dava başlarken sanıklar ile konuştuklarını söyledi. Mahkeme, duruşmayı öğleden sonra başlamak üzere ara verdi. 
 
Diyarbakır Barosu eski başkanı Emin Aktar, yasanın meclisten çıkması nedeniyle bugün mahkemede Kürtçe savunma yapıldığını ve mahkeme başkanının mikrofonu kapatmadığını belirterek, "Yasa bize göre eksik olsada çıktı. Çünkü parası olmayan sanıklar ana dilde savunma yapamayacaklar. Yasa resmi gazetede çıkmadığı için biz avukatlar tercümanlığı yaptık. 3 yıldır kriz olan ana dilde savunma artık kriz olmaktan çıktı. Yargılamanın artık hızlı yapılması gerekir. Ancak şimdiye kadar hiç bir sanık savunma yapamadığı için halen deliller okunduğu için yeniden başa dönülecek. Bu kriz olmasıydı yargılamada daha hızlı olacaktı. Bu insanlar 3 yıldır tutuklu ve mağdur oldular"diye konuştu.