İLK İNTERNET YASAĞI EZGİ BAŞARAN'A GELDİ

İLK İNTERNET YASAĞI EZGİ BAŞARAN'A GELDİ

Torba yasaya giren ilk sansür uygulandı. Hergün ortalama 300-400 site nasibini alacak yorumları yapılıyor

Radikal Gazetesi Yayın Koordinatörü ve yazarı Ezgi Başaran’ın yazısına erişim yasağı geldi. Yasak, yazı yayınlandıktan bir gün sonra İnternet Erişim Sağlayıcıları Birliği tarafından, tebliğ edilmeden uygulandı

SOMA DA 301 MADENCİ OLAYI

Başaran’ın, Radikal’de 30 Eylül Salı günü yayınlanan “Dingoların bilim dünyasından acıklı haberler” başlıklı yazı İTÜ rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın üniversitedeki bazı uygulamalarını ele alıyordu. Yazıda, Rektör Karaca’nın, Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği faciadan bir hafta önce bu madenin sahibi olan şirkete plaket verdiği, Gezi Parkı gösterileri sırasında hayatını kaybeden gençler için yapılan fidanlığı okul tatildeyken söktürdüğü, idari ve akademik personele, soruşturma, sürgün ve işten atma gibi uygulamalar yaptırdığı ve okulun adının ‘GDO’lu pirinç’ skandalına karıştığı anlatılıyordu.

HUKÜMETE MAKBUL GÖRÜNME ÇABASI

Başaran, bu iddia ve uygulamaları dile getirdiği yazısında Prof. Dr. Karaca’nın ‘hükümete makbul görünmek’ çabası içinde olduğunu dile getiriyordu.

İTÜ Rektörü Karaca “Dingoların bilim dünyasından acıklı haberler” başlıklı yazıyla ilgili 1. Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme derhal karar alarak İnternet Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne faks çekti ve faks yine derhal işleme konuldu. Böylece internet kullanıcılarının bu yazıya erişimi, yayınlandıktan bir gün sonra, 1 Ekim Çarşamba günü akşam saatlerinde “süresiz” olarak engellendi.

HİÇ BİR UYARI YAPILMADAN KALDIRILDI

Ancak bu engellemeye ilişkin Radikal gazetesinin editöryal ve hukuki yetkililerine hiçbir uyarı ve bilgilendirme yapılmadı. Gazetenin avukatları mahkemenin engelleme kararına ilişkin yasal itiraz başvurularını gerçekleştirdi.

İTÜ WEB SAYFASINDAN ÖĞRENİLDİ

Yazının sansürlenmesine ilişkin süreç ise ancak İTÜ’nün web sayfasından öğrenilebildi. İTÜ rektörü Prof. Karaca, Ezgi Başaran’ın “241 yıllık İTÜ’nün itibarını yerle bir ettiği” gibi ifadeler içeren uzun bir açıklama yayınladı. Üniversite bünyesindeki İTÜ24 adlı sitede ise Radikal’deki yazıya “dava açıp kazandığı” öne sürülüyordu.

ERDOĞAN ONAYLADI VE SANSÜR BAŞLADI

İnternette içerik bilgilerinin engellenmesini kolaylaştıran ve yetkiyi İnternet Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne veren yasal düzenleme, Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olmasından sonra çıkarılan ilk torba yasada yer almış ve yine Erdoğan tarafından derhal onaylandı.

Kaynak:Haber Kaynağı