İLK ADIMLAR ATILDI;Erdoğan'dan ' Erken Seçim ' hamlesi

Haberartı Türk'ün sık sık gündeme getirdiği bir konu var.

Erken seçim.

Bu konuya aylar önceden dikkat çekmiştik ancak iktidar kanadı, başta Erdoğan olmak üzere sürekli bu iddialarımızı yalanlamıştı. Bu gün gelinen noktada erken seçim ihtimali giderek daha fazla ağırlık kazanıyor. 

Konuya ilişkin Hürriyet Yazarı Ahmet Hakan bu gün yayınlanan köşe yazısında " Erken seçim geliyor " başlıklı alametleri sıraladı.

HÜRRİYET YAZARI AHMET HAKAN NE DEDİ ?

Ahmet Hakan erken seçim alametlerini 4 başlıkta sıralıyor. İşte onlar;

"Cumhurbaşkanı Erdoğan zina meselesini gündeme getirdi.

İttifak çalışmaları hızla tamamlandı.

Afrin Harekâtı, iktidar için uygun bir ortamı doğurdu.

Çiftçiye müjdeler falan gündemde...

Kısacası...

Çok alametler belirdi.

Galiba erken seçim bombası patlayacak."

AHMET HAKAN'IN ERKEN SEÇİM NEDENLERİNDE NE EKSİK ?

Ahmet Hakan yazısında erken seçim alemetlerini sıralarken sadece AKP'ye ilişkin nedenleri sıralamış, oysa bunlar Erdoğan'ın erken seçim stratejisinin sadece ilk adımları.

Erdoğan'ın  ilk seçime daha 1 yıldan fazla zaman varken ülkeyi seçim yatırımları atmosferine sokmasının altındaki en büyük neden, bıçak sırtı referandumda ortaya çıkan "HAYIR" cephesi oyları.

" Hayır" cephesinde ise en büyük gelişme İYİ parti'nin kolay kolay önlenemez yükselişi. Ve bu yükselişe paralel olarak Erdoğan'a karşı muhtemel " Hayır " ittifakının resmileşme ihtimali. İşte bu nedenle Erdoğan ve yakın çevresi baskın bir erken seçimi çözüm olarak cepte tutmayı ve günü geldiğinde süratle uygulamaya koymayı göze alabilir.

NEDEN ERKEN SEÇİM ?

Erdoğan AKP iktidarı boyunca hep aynı seçim stratejilerini uyguladı. İkdidar olma avantajı ile önce yerel seçimlere girdi ve tüm gücü ile bu seçimlere asıldı. Aldığı olumlu sonuçların ardından diğer seçimlerin sonuçlarını almakta zorlanmadı. Ama son yerel seçimde büyük kan kaybı yaşaması ardından, tartışmalı ve bıçak sırtı bir referandum sonucu Erdoğan'ı tedirgin etti. 

ERDOĞAN 2019'U NEDEN BEKLEMEZ ?

İşte bu yüzden Ahmet Hakan'ın sıraladığı iktidar olma kartlarının avantajlarını kullanma telaşına girdi. Yaşanan ekonomik kriz ve giderek artan sosyal problemlerin Erdoğan'ın başına 1 yıl sonra daha büyük sorunlar çıkaracağı aşikar görünüyor.

İşte bu nedenle Erdoğan ve saray çevresi erken seçim kararı almak için daha çok baskı altında kalacak gibi görünüyor. Bu nedenle Erdoğan'ı daha çok avantajlı hale getirecek ittifak ve seçim yasaları acele ile düzenleniyor.

En önemli gerçek ise Erdoğan ve AKP'nin iktidarda kalmaktan başka hiç bir şansı yok. 

İYİ PARTİ FAKTÖRÜ

Ülke çapında yasal örgütlenme sürecini oy verme gününden en az 6 ay önce yurt genelinin en az yarısında tamamlamış olma koşulu, İYİ partiyi devre dışı bırakmak için "Erken Seçim " kararı AKP'nin işine yarayabilir.

İYİ Parti bu süreci tamamlamış olduğunu ileri sürüyor olsa da, YSK henüz bu konuda son kararını henüz vermiş değil. YSK'nın 20 Ocak'ta yaptığı açıklamada İYİ parti seçime girebilecek partiler içerisine alınmadı. Gerekçe ise İYİ Partinin yasaya göre 6 aybekleme süreci oldu. 

AKP'NİN İNCE HESABI

Bu durumda AKP'nin alacağı bir erken seçim kararı ile ülke bir kaç ay içinde seçime giderse İYİ parti bu seçime giremeyecek anlamı taşıyor. Tabi MHP AKP desteği ile yapılan son ittifak düzenlemesine göre seçime katılma hakkı kazanamadığı için HAYIR cephesinde resmi ittifak hakkını da kazanamamış oluyor. İşte bu ince hesap "Erken Seçim" ihtimalini çok güçlendiriyor. Çünkü böylelikle referandumda kendiliğinden oluşmuş % 49 "HAYIR" cephesi resmi olarak ittifak seçeneğinden mahrum kalmış oluyor.

SONUÇ

Bu ayrıntılara henüz Abdullah Gül, anketler, ekonomide giderek artan baskı ve sürdürülen savaşın dış dünyada Türkiye üzerinde artan bir baskı yaratması faktörlerini eklemedim bile.

Olaya bu açıdan bakarsak Erdoğan'ın gerçektende bir erken seçim kararı alması ve tüm gücü ile bu seçimlere asılmasından başka şansı yok gibi görünüyor.

Bu ihtimal AKP'nin sürekli tekrarladığı " seçimler zamanında yapılacak" açıklamalarından çok daha kuvvetli bir ihtimal gibi görünüyor.

Peki bu gerçekleşirse sonucu ne olur dersek ?

Yanıtı vermek zor değil.

Son yapılan referandum oylaması sonuçlarında yaşanan tartışmalara, hatta daha büyük bir kaosa hazır olalım derim.

Önceki ve Sonraki Yazılar