İktidar 1 Mayıs konusunu geriyor !

İktidar 1 Mayıs konusunu geriyor !

Vali ve emniyet müdürünün ardından Taksim'de sendikalar açıklama yaptı.

1 Mayıs krizi
Vali ve emniyet müdürünün ardından Taksim'de sendikalar açıklama yaptı.

Enver ALAS-İSTANBUL
30.04.2013 13:39
 
 
 
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun "Meydanda toplanmaya izin verilmeyecektir" açıklamasının ardından sendika temsilcileri de kameraların karşısına geçti. Sendikalar adına açıklamayı DİSK Genel Başkanı Kani Beko yaptı. Beko, bir ay önce İstanbul valisinin "Taksim alanını bu yılda açabiliriz" ifadesi üzerine başta Taksim olmak üzere tüm Türkiye'de kutlama hazırlıklarına başladıklarını ifade etti. 
 
"1 MAYIS GÜNÜNÜ BU ALANDA SİZLERLE BERABER KUTLAMAK İSTİYORUZ"
 
Kani Beko, "Daha sonra yasakçı İçişleri Bakanı, İstanbul Valisi iken burada 1 Mayıs kutlamalarına karşı nasıl yasak getirdiyse bu yılda İçişleri Bakanı olarak Taksim'de yapılacak kutlamalara yasak getirilmesine ilişkin talimat verdikten sora bizde konfederasyonlarla birlikte İstanbul valisiyle yapmış olduğumuz birinci toplantıda ortak görüş şöyleydi: Biz Taksim'de birlikte alan çalışması yapalım. Bu çalışmalar sonrası tekrar biraraya gelelim. Bu alanda alan çalışmaları yaptık. Evet bugün sizinde gördüğünüz gibi yapılan bir inşaat çalışmaları var. Bunun handikap olduğunu fiziki koşulların 1 Mayıs kutlamalarında handikap olduğunu söyledik. Bu inşaat çalışmalarını görmezden gelemeyiz. Ancak bu alanda 30 bin metrekareye yakın alana işçi arkadaşlarımız 1 Mayıs için buralara gelecek. Vatandaşlarımıza ayrılmış alan yeterlidir. Bu inşaatlarda alınmış tedbirler sonrası vali beye ve akşam başbakana da ifade ettik. Siz bize izin verirseniz akşam biz buradaki tedbirleri 2-3 katına çıkararak hiçbir kişinin burnu bile kanamadan kutlamaları yapabiliriz. Sizlerde hatırlayacaksınız. Başta Diyarbakır olmak üzere tüm Türkiye'de Nevruz kutlamaları yapılırken insanlarımız gözaltına alındı, tutuklandı, sorgulandı zaman zaman katledildi. Diyarbakır'daki 1 Mayıs kutlamalarına 1 milyon insan katıldı. Polis müdahale etmeyince orada hiç kimsenin burnu bile kanamadı. Tekrar etmek istiyorum. 1 Mayıs gününü bu alanda sizlerle beraber kutlamak istiyoruz" dedi.
 
"BU GÜNÜ BARIŞ VE KARDEŞLİK İÇİNDE KUTLAMAK İSTİYORUZ"
 
"Bu alan bizim için önemli" diyen Beko, "Sıradan alan olmadığını sayın vali ve başbakana ifade ettim. Normal miting olsa Kadıköy'de, Kazlıçeşme'de diğer alanlarda da oluruz. Bundan dolayı bizim açımızdan engel yok. Ama bu alanda 1977 yılında bu otel teraslarında faşist katiller tarafından 36 arkadaşımız katledildi. Bu arkadaşlarımız anısına 1 Mayıs günlerini biz burada kutlamak istiyoruz ve söylediğimiz bir söz var: Siz önce 1 Mayıs'ta 36 arkadaşımızı katleden faşist katilleri yakalayın, a teslim edin, hesap sorun. Bu alan herkese açık. Tabiki açık olması gerekiyor. Bu ülkede yaşayan kurum ve kuruluşlar etkinlik yapması gerekiyor, yapıyorda. Bu alanın sadece işçi arkadaşlarımıza yasaklanması bize göre siyasi karar olduğunun ifadesidir. Farklı bir kutlama yapacağız. Dünya sendikalar konfederasyonu genel sekreteri 1 Mayıs günü bizimle birlikte burada olacak. Genel sekreterin olduğu İstanbul'da çok kötü bir fotoğraf önce Türkiye'ye sonra dünyaya vermek istemiyoruz. Barış rüzgarlarının estiği bu koşullarda Türkiye'de barışla ilgili çalışmalar yapılırken kalıcı barışı tesir etmek için kollar sıvanmışken kesinlikle bu alanda çatışma istemiyoruz . İstanbul sokaklarında çatışma istemiyoruz. İşçiler olarak birlik gününde hakkımız olan 1 Mayıs kutlamalarını yapmak istiyoruz. Sayın valiye birkez daha sesleniyorum. Basın açıklamasını da inşaatın içinde değil bu Taksim alanında sırtını 30 bin metrekareye dönerek yapmasını istiyoruz. Önümüzdeki 1 Mayıs'ta tekrar ediyorum. Biz başta vali olmak üzere başbakan ve diğer kurum ve kuruşlarla diplomatik girişimleri sürdüreceğiz. Bu günü barış ve kardeşlik içinde kutlamak istiyoruz"diye konuştu.