İKİ BİRAYLA HAYATI KARARDI

İKİ BİRAYLA HAYATI KARARDI

Antalya'da yaşanan olayda alkollü içki satışı vatandaşın hayatını zehir etti.

Antalya’da, 9 Eylül’de yürürlüğe giren alkollü içkilerin 22.00- 06.00 saatleri arasında perakende satışını yasaklayan yasa kapsamında ilk para cezası, Muratpaşa İlçesi’ndeki Gümüş Kapı Büfe işletmecisi Gökhan Yılmaz’a kesildi. Polis tarafından geçen yıl Kasım ayında saat 22.00′dan sonra 2 bira sattığı gerekçesiyle hakkında tutanak tutulan Yılmaz’a, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’na (TAPDK) yaptığı itirazlara rağmen 29 bin 303 lira para cezası tebliğ edildi.

TAPDK tarafından kesilen cezaya itiraz eden Yılmaz, cezanın iptali için Antalya 4. Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurduğunu anlattı. Saat 22.00′den sonra bira satmadığını aktaran Yılmaz, “Tanıdığım bir müşterim öğle saatlerinde aldığı 6 biradan 2′sini ılıdığı gerekçesiyle getirip, soğukla değiştirmek istedi. Ben de ılık biraları soğukla değiştirdim. Bunun yasak olduğunu bilmiyordum. Haksız yere yazılan bir ceza. 15 bin liralık sermayeyle çevirdiğimiz iş yerimize 29 bin liralık ceza çok yüksek. Bu uyarıcı değil, direkt bizi bitirici bir ceza” diye konuştu.

TAPDK tarafından kesilen cezanın yanı sıra, park kenarındaki dükkanın ihale kanununda yapılan değişiklik sonrası belediye tarafından Ocak ayında yıkıldığını ve kendisine 34 bin lira civarında ceza kesildiğini anlatan Yılmaz, “Hem TAPDK’dan gelen 29 bin lira ceza hem belediyenin yazdığı 34 bin liralık ceza, onun yanında dükkanım yok artık, yıkıldı. Ödemek istesek de işyerim yok, ödeyemiyorum. Bir de oradan mağdur olduk. Şu anda ne yapacağımızı bilmiyorum” dedi. Yılmaz, park kenarındaki dükkanın ihale kanununda yapılan değişiklik sonrası sözleşme tarihi bitiminden yaklaşık 2 ay sonra tahliye ettiği gerekçesiyle belediye tarafından yıkılarak ceza kesildiğini dile getirdi.

Antalya Gazete Bayi ve Büfeciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Adlıhan Dere, Antalya’da 11 büfe hakkında yasağa uymadığı gerekçesiyle tutanak tutulduğu bilgisinin kendisine ulaştığını belirtti. Gökhan Yılmaz’a kesilen cezanın Antalya’da TAPDK tarafından tebliğ edilen ilk ceza tutanağı olduğunu vurgulayan Dere, ceza miktarlarının çok yüksek olmasından yakındı. Dere, cezaların yeniden düzenlenmesini talep etti.

Market, büfe, bakkal, lokanta gibi içki satan yerlerde, reklam tabelaları kaldırılmasını öngören yasanın da 11 Haziran’da yürürlüğü gireceğini hatırlatan Dere, üyelerine tabelalarını değiştirmelerine yönelik uyarıda bulunduklarını söyledi. Satış yapan firmaların kanuna aykırı tabelaları dükkanlardan kaldırarak, yenilemesiyle düzenlemeye aykırı durumun da ortadan kaldırıldığını kaydede Dere, iş yeri sahiplerine, kurallara uymaları yönünde çağrı yaptı. Kesilen para cezası miktarının yüksek olması nedeniyle esnafın zor durumda kalmasını istemediklerini aktaran Dere, yasaklar nedeniyle satışlarındaki azalmanın, esnafı olumsuz etkilediğini belirtti. 

Kaynak:Haber Kaynağı