İHRACATTA KORKUTAN GELİŞME

İHRACATTA KORKUTAN GELİŞME

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre ihracat Eylül ayında yüzde 20'ye yakın gerilerken, dokuz aylık düşüş de yüzde 10'u buldu.

TİM'in Adana’da açıkladığı verilere göre Eylülde ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19.8 düşüşle 10.61 milyar dolara geriledi. İhracat yılın dokuz aylık döneminde de yüzde 10.0 düşüşle 106.29 milyar dolara düştü. TİM'den yapılan açıklamada, dokuz aylık dönremde parite kaynaklı 9.7 milyar dolarlık kayıp yaşandığı belirtildi.

TİM verilerine göre, Eylül ayında en fazla ihracatı, 1.9 milyar dolarla otomotiv sektörü yaparken, bu sektörü 1.4 milyar dolarla hazırgiyim ve 1.1 milyar dolarla kimyevi maddeler sektörleri izledi.

İhracat verilerini değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Eylül ayındaki düşüşte bayram tatilindeki üç iş günü kaybının ve bayram sonrasında yavaşlamanın da etkisi olduğuna değinerek, “Bu kayıplar olmasaydı, 1.9 milyar dolar daha fazla ihracat yapmış olacaktık” diye konuştu.

Eylül ayında en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkeden Almanya’ya ihracat yüzde 14.0, İngiltere’ye ihracat yüzde 11.0, Irak’a ihracat yüzde 32.0, İtalya’ya ihracat yüzde 2.0 ve ABD’ye ihracat yüzde 8.0 geriledi.

Eylül ayında en fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında, en yüksek ihracat artışı yüzde 45.0 ile Ürdün’e yakalarken, Slovenya’ya ihracat yüzde 32.0, Birleşik Arap Emirlikleri’ne yüzde 11.0 arttı.

Kaynak:Haber Kaynağı