İHH'den El Kaide'ye iftar, Anadolu Ajansı'ndan örtbas!

İHH'den El Kaide'ye iftar, Anadolu Ajansı'ndan örtbas!

İHH, El Kaide uzantısı Nusra Cephesi'nin kontrolünde olan Suriye'nin Rakka kentinde iftar verdi. Daha ilginci ise, kent Mart ayından bu yana Nusra'nın elinde olmasına rağmen, AA'nın bu bilgiyi gizlemesiydi.
 
İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Suriye'nin Rakka kentinde "ihtiyaç sahibi Müslümanlar" için iftar verdi.
 
AA'nın haberine göre, Vakfın Şanlıurfa Temsilcisi Behçet Atila, yaptığı yazılı açıklamada, Vakfın Suriye Koordinatörü Muhammed Yorgancıoğlu ile ülkenin önemli kentlerinden Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) kontrolündeki Rakka'da incelemelerde bulunduklarını belirtti.
İki yılı aşkın süredir iç savaşın devam ettiği Suriye'ye vakıf olarak insani yardımlarını sürdürdüklerini ifade eden Atila, şunları kaydetti:
 
"Muhalifler orada kıt imkanlarıyla halka hizmet etmeye çalışıyor. Belediye, hastane, yol, su, elektrik ve telefon gibi hizmetler yürütülmeye çalışılıyor ama çok yetersiz. İHH olarak yaptığımız yardımların Rakka'ya sağlıklı bir şekilde ulaştığını gördük, sevinçle hüznü bir arada yaşadık. Yardımların ulaştığına sevinirken yardımların yetersiz olduğunu görünce de üzüldük. Daha çok yardım yapmamız gerekiyor. Hayırseverlerin iftar için verdiği malzemeleri de Suriyelilere ulaştırdık. Rakkalılara Ensar Camisi'nde iftar vermenin mutluluğunu yaşıyoruz."
 
Atila, Rakka kentinde yüksek kapasiteli 4 önemli fırının bulunduğunu, söz konusu fırınlarda ekmek üretimi için 56 ton un ile 200 kilogram maya gerektiğini kaydetti.

Vakfın Suriye'ye ramazan ayında gönderdiği yardımların maddi değerinin 2.5 milyon TL'yi aştığını vurgulayan Atila, hayırseverlerden daha fazla destek beklediklerini vurguladı.
 
AA’NIN YALANI

Anadolu Ajansı'nın haberi ilk bakışta normal görünüyor. Ancak ajansın Rakka hakkında söylediklerinde büyük bir çarpıtma var: Rakka, Mart ayından bu yana El Kaide uzantısı Nusra Cephesi'nin kontrolünde, ÖSO'nun değil!
 
Kentte Nusra'nın yanı sıra Ahrar üş-Şam ve Irak-Levant İslam Devleti grupları bulunuyor. Ancak bunlar da ÖSO'ya bağlı değil. Dahası, kentteki ÖSO'cular Nusra'nın kendilerine de eziyet ettiğini söylemişlerdi. Rakka'da El Kaide'nin kent merkezini kontrol ederek devriye gezdiğini, 12 Mayıs tarihli Telegraph gazetesi işlemiş, soL'da da buna yer verilmişti. Bu haberin yanı sıra The New Yorker ve Al Monitor de Rakka'daki durumu anlatan haberlere yer vermişlerdi.
 
Bu durumda AA'nın haberi hakkında iki yorum akıllara geliyor: İlki, Anadolu Ajansı, Rakka'nın kimin kontrolünde olduğunu bilmeyecek kadar kötü habercilik yapıyor. İkincisi ise, Anadolu Ajansı, iktidarın içeride ve dışarıda "STK ajanlığını" yapan İHH'yı dışarıda zor duruma düşmekten kurtarmak için, El Kaide'yi ÖSO yapıveriyor.
 
AA'nın payına ya cehalet, ya da yalancılık ve ikiyüzlülük düşüyor.