Hulusi Akar'ın Somali görevini önce BBC yazdı

Hulusi Akar'ın Somali görevini önce BBC yazdı

Muhalif medyada Kuzey Irak krizi sırasında Somali'ye ziyaret için gitmesi eleştirilen Genelkurmay başkanı Hulusi Akar için ünlü İngiliz yayın kuruluşunda çok ilginç bir haber yer aldı. Türk Medyası bu haberi BBC'den sonra verdi.

 

Türk medyasının bir çoğunda yer almayan çok önemli ayrıntıya göre  Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar Somali ziyaretini Türkiye'nin yurt dışında olan en büyük üssünü açmak için gitmiş. Kuzey Irak'ta bu denli ciddi bir gelişme yaşanırken Türkiye'nin Somali'de aniden dünyanın en büyük üssünü açma girişimine diplomatik gözlemciler bir anlam veremedi.

AKP MEDYASINDA BÖYLE YER ALDI

Resmi temaslarda bulunmak üzere Somali Federal Cumhuriyetinde bulunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, ilk olarak Somali Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Ahmed Mohamed Jımaale'yi ardından Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçisi Olgan Bekar'ı ziyaret etti.

Akar, öğleden sonra Somali Cumhurbaşkanı Mohamed Abdullahi Mohamed tarafından kabul edildi. Orgeneral Akar Somali'deki temaslarına yarın da devam edecek. Türk medyasında bu konuda tek kelime yokken BBC'nin üs kurma haberi şöyle;

TÜRKİYE'NİN YURT DIŞINDA EN BÜYÜK ÜSSÜ

Türkiye'nin yurt dışındaki en büyük askeri üssü Somali'nin başkenti Mogadişu'da açıldı.

Somali merkezli Dhacdo.com haber sitesi, askeri üssün Somali Başbakanı Hasan Ali Hayri ve Orgeneral Hulusi Akar tarafından açıldığını yazdı.

200 ASKER GÖREV YAPACAK

TRT World, Somali ordusundan ve diğer Afrika ülkelerinden 10 bin askerin eğitimi için üsse 200 Türk askerinin konuşlandırılacağını yazdı.

Hint Okyanusu kıyısında bulunan askeri üssün, tek seferde bin 500'den fazla askeri eğitme kapasitesinde olduğu belirtiliyor.
Eğitimin amacı, El Kaide bağlantılı İslamcı Eş Şebab örgütüne karşı mücadele veren Somali ordusuna destek vermek.

1 GÜNDE ASKERİ ÜS NASIL AÇILDI

Açılış, Eş Şebab örgütünün bir askeri üste 17 kişiyi öldürdüğünü açıklamasının ertesinde gerçekleşti.
Cuma günü saldırıya uğrayan Barire üssü başkent Mogadişu'nun 50 kilometre güneybatısında bulunuyor.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar açılışa katılmak için Cuma günü Mogadişu'ya varmıştı.
Orgeneral Hulusi Akar ve beraberindeki heyeti, Aden Adde Uluslararası Havalimanı'nda, Somali Genelkurmay Başkanı Ahmed Jimale Gedi, Türkiye'nin Somali Büyükelçisi Olgan Baker ve diğer hükümet yetkilileri karşıladı.
Somali'nin Hiiraan haber portalına göre, Orgeneral Hulusi Akar'ın ziyareti nedeniyle kentte yoğun güvenlik önlemleri alındı. Kentin ana caddelerine askerler konuşlandırılırken, bazı caddeler de sivil araçlara kapatıldı.
Türkiye'nin askeri üssün inşaası için 50 milyon dolar harcadığı belirtiliyor.
Ülkede Afrika Birliği ve diğer ülkelerden 20 bin asker, Eş Şebab'a karşı savaşıyor.

İlgili Haberler