HÜKÜMET İLE ASKER ARASINDA JANDARMA KRİZİ

HÜKÜMET İLE ASKER ARASINDA JANDARMA KRİZİ

Düzenleme için uygun ortam yok. Şu anda bu yönde bir düzenlemenin yapılması güvenlik zafiyeti oluşturur

Hükümetin gündeme getirmeye hazırlandığı ve jandarmanın İçişleri Bakanlığı’na bağlanmasına ilişkin yasal düzenlemenin hükümet ve asker arasında kriz yarattığı belli oldu. Genelkurmay Başkanlığı’nın düzenleme karşı görüş bildirdiği anlaşılırken, bu düzenlemenin altından da kin ve intikam çıktı. Gazetecileronline sitesinde yer alan haberde yer alan iddialar vahim denilecek cinsten.İddialar doğruysa Davutoğlu'nun açıkladığı iç güvenlik paketi aslında AKP'yi koruma paketi anlamı taşıyor. işte ayrıntılar.

TIRLARIN DURUDURULMASININ İNTİKAMI

Düzenlemeyle jandarmadan silah ve mühimmat dolu TIR’ların durdurmasının intikamının alınmaya, 25 Aralık Soruşturması’nda olduğu yolsuzluk operasyonlarında kullanılmasının engellenmeye çalışıldığı anlaşıldı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun AKP Meclis Grubu toplantısında iç güvenlikte reform yapılacağını ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın İçişleri Bakanlığı’na bağlanacağını açıklamasının ardından dün Genelkurmay Başkanlığı sürpriz bir açıklama yaptı. Açıklamada, Davutoğlu’nun sözünü ettiği yasa taslağı çalışmasıyla ilgili Genelkurmay’ın görüşünün Başbakanlığa bildirildiği vurgulanırken, şöyle denildi:

“Jandarmanın görev ve sorumlulukları ile ilgili olarak kanunda yapılması gereken ve/veya düşünülen Genelkurmay Başkanlığı’nın teklifleri ‘gizli’, ‘kişiye özel’ olarak Başbakanlığa resmi bir yazı ile gönderilmiş konu ile ilgili kamuoyunu bilgilendirme yetkisi Hükümetimize aittir.”

GENELKURMAY'IN İTİRAZI VAR

Taraf’tan Hüseyin Özay’ın haberine göre; Genelkurmay’ın açıklamada sözünü ettiği görüş yazısında, jandarmanın Doğu ve Güneydoğu’da üstlendiği görevler ve Suriye sınırındaki rolü anlatıldı. Sonra da “Düzenleme için uygun ortam yok. Şu anda bu yönde bir düzenlemenin yapılması güvenlik zafiyeti oluşturur” şeklinde ifadelerin yer aldığı öğrenildi. 

GENELKURMAY'IN İTİRAZINA RAĞMEN PAKETE EKLENDİ

Genelkurmay’dan gelen bu görüşe rağmen hükümetin, jandarmanın İçişleri Bakanlığı’na bağlanması konusundaki düzenlemeyi iç güvenlik paketine koyduğu belirtilirken, bu durum Ankara’da hükümet ile Genelkurmay arasında “jandarma” krizinin yaşanmasına yol açtı. Düzenlemenin iç güvenlik paketine konulduğuna yönelik de askerlere bir bilgi verilmemesi, krizin daha da derinleşmesine yol açtı.

AMAÇ OPERASYONU ÖNLEMEK

Öte yandan, jandarmanın İçişleri Bakanlığı’na bağlanmasına yönelik düzenlemenin perde arkasında operasyonlarda jandarmanın kullanılmasına yönelik riski ortadan kaldırmak olduğu kaydedildi. Mevcut yasalara göre, jandarma da kolluk kuvveti kapsamında bulunuyor. Yani, savcı operasyonlarda jandarmayı da kullanabiliyor. 25 Aralık yolsuzluk operasyonunda da, soruşturmayı yürüten savcılık emniyet mensuplarının operasyon yapmaması üzerine jandarmaya operasyon emri vermişti. Ancak jandarma bu emri yerine getirmemişti. Jandarmanın hükümetin anayasadaki yargı bağımsızlı ve güçler ayrılığı ilkelerini askıya alarak yaptığı baskı nedeniyle emri yerine getirmediği tahmin ediliyordu.

HUKUKA AYKIRI OPERASYONLARIN ORTAYA ÇIKMASINI ENGELLEMEYE YÖNELİK

Düzenlemeyle birlikte hükümetin, Türkiye’yi Suriye’deki iç savaşın nasıl tarafı haline getirdiğini ortaya koyan silah ve mühimmat dolu TIR’ların durdurulmasının da intikamının alınmasının amaçlandığı belli oldu. Düzenlemeyle füzelerin bile çıktığı TIR’ları durduran jandarmanın özerk yapısı ortadan kaldırılarak, hükümetin emrinde bir kuruluşa döndürülüyor. Jandarmanın hükümete bağlanması ise AKP’ye uzanan büyük yolsuzluk operasyonları yapılmasının ve hükümetin yurt dışındaki uluslararası hukuka aykırı, savaş suçu niteliğindeki operasyonlarının ortaya çıkmasının engellenmesinin amaçladığını gösteriyor.

Kaynak:Haber Kaynağı