HÜKÜMET GÖZÜNÜ ZEYTİNLİKLERE DİKTİ

HÜKÜMET GÖZÜNÜ ZEYTİNLİKLERE DİKTİ

Doğayı ve yaşamı hiçe sayan bir kanun daha.

Hükümet zeytinlikleri yatırıma açma kararı aldı: “Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu” karar alacak, “kamu yararı” gözetilerek zeytinliklerde madencilik, petrol-doğalgaz arama, elektrik üretimi, altyapı-üstyapı faaliyetleri yapılacak

Sadece zeytinyağı fabrikası kurulmasına izin verilen zeytinlikler, hükümetin meclise sunduğu yasa tasarısı ile yatırıma açılıyor. Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’da değişiklik yapan tasarıyla kurulması öngörülen ve yatırımlara karar verecek göre kurul da “Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu” olarak pazarlanıyor.

Hükümetin meclise sunduğun Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’da değişiklik yapan tasarıya göre her ilde valinin başkanlığında, 5’i bakanlık bürokratı olmak üzere 9 kişilik Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu oluşturulacak.

Kurul, “zeytinlik sahaların geliştirilmesi, korunmasına yönelik inceleme, değerlendirme ve izleme yapacak” ancak esas itibariyle yatırımlara karar verecek. En az 5 üyesinin aynı yöndeki oyu ile karar alacak kurulun uygun görmesi şartıyla, jeotermal kaynaklı teknolojik sera yatırımları, ilgili bakanlıkça kamu yararı kararı alınmış madencilik faaliyetleri, elektrik üretimine yönelik yatırımlar, petrol ve doğalgaz arama ve işletme faaliyetleri, savunmaya yönelik stratejik yatırımlar, doğal afet sonrası ortaya çıkacak geçici yerleşim ihtiyacı ve kamu yararı gözetilerek yol altyapı ve üstyapısı faaliyetlerinde bulunacak yatırımlar için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izin verilebilecek.

Zeytinlik sahalarında yapılacak zeytinyağı fabrikaları, tarımsal işletmeler ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmelerinin yapımı ve işletilmesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın iznine bağlı olacak. Bakanlık bu maddedeki yetkilerini gerektiğinde valiliklere devredebilecek.

İtiraz hakkı tek

İllerde verilen kararlara karşı karar tarihinden itibaren bir ay içerisinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na itiraz edilebilecek. İtiraz üzerine verilen kararlar kesin olacak. Yatırımları yapanlar bu faaliyetlerini izin amacına uygun, çevreye ve zeytinlik sahalarına zarar vermeyecek şekilde yürütecek ve oluşabilecek zararları telafi edecek.

Kaynak:Haber Kaynağı