Hukuksuz Talan Tam Gaz!

Hukuksuz Talan Tam Gaz!

Çamlıca imara açıldı!

85 dönümlük yeşil alanda, hukuk mücadelesine karşın inşaat başladı.

Küçükçamlıca’da, Başbakan’ın Kısıklı’daki evinin yanı başında 85 dönümlük yeşil alan, verilen hukuk mücadelesine karşın imara açıldı, inşaat başladı. CHP’li meclis

üyesi Doğan Tekel’in, yeşil alanı imara açan planın yürütmesinin durdurulması istemi ile açtığı dava ise sürüyor.

İş Bankası’nın ortağı TİBAŞ’a ait arazinin 80 bin 230 metrekaresi yeşil alan, 4 bin 770 metrekaresi konut alanıydı. Birinci derece sit alanı da olan arazi TİBAŞ tarafından 2005 yılında MESA’ya satıldı. MESA, Anıtlar Kurulu’na başvurup arazinin 3. derece sit alanı olmasını istedi. İlgili kurumlar olumsuz görüş bildirince MESA mahkemeye başvurarak arazinin 3. derece sit alanı olmasını sağladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi de 12 Ocak 2012 tarihli oturumunda 1/5 bin ölçekli nazım imar planında değişiklik yaparak arazinin 42 bin 500 metrekarelik kısmını konut alanı, 22 bin 693 metrekaresini yeşil alan, 15 bin 37 metresini de belediye hizmet alanı ilan etti. CHP’li meclis üyeleri de plan tadilatını yargıya taşıdı. İstanbul 4. İdare Mahkemesi 14 Ocak 2013 tarihinde oybirliği ile planı iptal etti. Mahkeme, Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik uyarınca imar planlarında bulunan sosyal ve teknik altyapı alanlarının kaldırılması, küçültülmesi veya yerinin değiştirilmesine dair değişikliklerin zorunlu olmadıkça yapılamayacağına dikkat çekerek kararın uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğine hükmetti.

Yeni plana da dava

Bunun üzerine dosya MESA tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na taşındı. Bakanlık da mart ayında “ayrıcalıklarla” dolu yeni bir plan hazırlayarak askıya çıkardı. Yeni planda konutların çatı katı yüksekliği artırıldı, kamuya terk edilen yeşil alan “zemin altı otopark yapılabilir” notuyla tekrar mülk sahiplerinin kullanımına sunuldu. Yeşil alanın yapılaşmaya açılmaması için başından beri hukuki mücadele veren CHP’li İBB meclis üyesi Doğan Tekel bu plana da itiraz etti. İtirazları değerlendirmeye alınmayan Tekel, yeni planı da yargıya taşıdı.

‘Talan daha da artacak’

Mahkeme kararını vermeden MESA’nın inşaata başlamasına tepki gösteren CHP’li İBB meclis üyesi Doğan Tekel, “İBB’nin verdiği karar yetmedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yoğun bir yapılaşmanın önünü açan yeni plan hazırladı. Bakanlık İstanbul’un daha fazla talan edilmesi için elinden geleni yapıyor” dedi.