HSYK tasarısında son dakika değişikliği!

HSYK tasarısında son dakika değişikliği!

.

 Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısında değişiklik öngören teklifin 1. maddesi tasarıdan çıkarıldı.


AK Parti ve BDP'li milletvekilleri tarafından verilen 2 önerge ile, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanun teklifinin; "4/2/1983 tarihli ve 2797 sayılı Yargıtay Kanunu'nun 30'uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan 'dört' ibaresi 'sekiz', 'üç' ibaresi 'altı' şeklinde değiştirilmiştir" şeklindeki 1. maddesi Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle tasarıdan çıkarıldı.


Böylece 2797 Sayılı Yargıtay Kanunu'nun 30. maddesindeki; Yargıtay Başkanı veya başsavcısı olmak için 4 yıl, birinci başkanvekili , daire başkanı ve başsavcıvekili olması için de 3 yıl Yargıtay üyeliği yapma şartı korunmuş oldu.




TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen HSYK yapısında değişiklik öngören kanun teklifi görüşmelerinde metinden çıkarılan 1'nci madde dışında ilk 8 madde kabul edildi. 8 maddenin kabul edilmesinin ardından görüşmelerin yarın saat 14.00’de yeniden başlamasına karar verildi. 


vatan