HSYK Harekete Geçti

HSYK Harekete Geçti

HSYK uyuyan hakim ve savcıyı uyandıracak.

HSYK uyuyan hakim ve savcıyı uyandıracak

HSYK uyuyan hakim ve savcıyı uyandıracak RESMİ BÜYÜT HSYK Ethem Sarısülük davasında uyuklayan savcı ve hakim hakkında basında çıkan haberleri ihbar kabul ederek işlem başlattı.

Kızılay’daki Gezi eylemleri sırasında polisin tabancasından çıkan kurşunla öldürülen Ethem Sarısülük’le ilgili davada savcı ve hakimin uyuklaması büyük tepki çekti.

Sarısülük’ü vurarak ölümüne neden olduğu için yargılanan Ahmet Şahbaz’ın yargılandığı davanın Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmasında savcı Mustafa Şahin ile mahkeme üyesi Cevdet Bak’ın zaman zaman uyukladığına ilişkin fotoğraflar sosyal medyada yayıldı. Duruşma sonunda “tarafsızlıklarına gölge düştüğü” gerekçesiyle davadan “çekinme” kararı alan heyetle ilgili olarak HSYK harekete geçti. Edinilen bilgiye göre HSYK Genel Sekreterliği Basın Bürosu, basında savcı ve hakimin uyukladığına ilişkin çıkan haberleri ihbar kabul etti. Bu amaçla hazırlanan dosya, hakim ve savcılar hakkında inceleme yapılmasına karar veren HSYK 3. Dairesi’ne gönderildi. Daire, önümüzdeki günlerde dosyayı inceleyerek bir karar verecek. Daire, savcı Şahin ile hakim Bak hakkında inceleme izni verdiği takdirde HSYK müfettişleri inceleme yapacak. İncelemenin ardından soruşturma açılmasına geçilmesine karar verilirse yargı tarihinde ilk defa “uyuklama” soruşturması yürütülecek. Soruşturma sonunda HSYK disiplin cezası verilip verilmemesine karar verecek.

İmajı zedeledi


Bu arada savcı ve hakimin uyuklamasını değerlendiren HSYK yetkilileri, bu kadar önemli bir davada ortaya çıkan görüntülerin yargının kamuoyundaki imajına büyük zarar verdiğini belirtti.

Demirtaş: İyi ki uyuyor


BDP’li Selahattin Demirtaş, “uyuyan savcı” olayı ile ilgili ilginç bir değerlendirme yaptı: “Gerçi uyanık olmalarından iyi. Çünkü uyanık olunca neler yapacağını kimse kestiremiyor. Bütün bu olayları ortaya çıkarmakla sorumlu olan savcıların maalesef bir kısmının düştüğü durum da budur.”

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise yargı sürecinin süratle işlemesi gerektiğini söyledi. Heyetin davadan çekilmesini süreci uzatmaya yönelik bir yaklaşım olarak değerlendiren Hamzaçebi, heyetin gayri ciddi tavırlar sergilediğini, bunun kabul edilemez olduğunu ifade etti.

kaynak:vatan/dea