Hollywood'dan Türkiye'ye müthiş teklif

Hollywood'dan Türkiye'ye müthiş teklif

Hollywood'tan Türkiye'ye dev tema park ve film stüdyoları kurulması teklifi...

EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan ve beraberindeki heyet, ABD'nin Los Angeles kentinde sinema ve televizyon dünyasının devleri ile görüştü. 

Çağlayan, Los Angeles'ta Universal Stüdyoları'nı heyeti ile ziyaret etti. Çağlayan, ziyaret sonunda Türkiye Los Angeles Başkonsolosluğu'nda şerefine verilen davete katılan ve Los Angeles ve diğer şehirlerde yaşayan Türkler, iş adamları, dernek temsilcileri ile bir araya geldi. Bakan Çağlayan, daha sonra basına temasları hakkında bilgi verdi. 

'BOSPHORUSWOOD İSTANBUL'

Universal studyolarının Türkiye ve İstanbul icin hazırlamış olduğu 'Theme Park' ve film stüdyoları projesinin detaylarına değinen Bakan Çağlayan, "Hollywood'dan şimdiye kadar Ortadoğu'da kurulmuş en büyük tema park ve film stüdyolarının kurulması için Universal şirketinden kapsamlı bir proje teklifi aldık. Yaklaşık 2.5 - 3 milyar dolara malolacak bu proje, aday olduğumuz Olimpiyatlar öncesinde altyapısal alanda büyük bir önem taşıyor, ayrıca son yıllarda büyük bir aşama kaydeden Türk film sektörü için de önemli bir proje" dedi. 

Bakan Çağlayan görüşmelerinde yetkililere İstanbul'a kurulabilecek platolar için en uygun olan ismin "Bosphoruswood" olduğunu söylediğini de belirtti. Proje kapsamında ayrıca yat limanı ve otel projelerinin de olacağına değinen Bakan Çağlayan, Türkiye'deki genç ve dinamik iş gücü için de ekonomik alanda önemli bir kapının açılacağının altını çizdi. Konu ile ilgili Universal'in ayrıca Türkiye´de bu sektörde öne çıkan şirket grupları ile de işbirliği ve ortaklık yapabileceğini söyleyen Bakan Çağlayan, Türkiye'nin lojistik, kültürel, zenginliklerinin de proje için önemli olduğunu ve ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı ile de görüşülerek konunun Başbakan Erdoğan'a sunulacağına değindi. 

"BEYİN GÖÇÜ OLMASIN, BEYİN GÜCÜMÜZ OLSUN"

Kaliforniya'daki temasları sırasında Apple, Google, Microsoft gibi birçok önemli şirkette üst düzey yönetici olan Türklerin olduğunu ve bunun artık Amerika içerisinde sesimizi daha iyi duyurmak açısından büyük rol oynadığını belirten Bakan Çağlayan, "Genç nesiller artık global dünyada ülkelerini her platformda en iyi şekilde temsil etmeli, onları eski günlerde olduğu gibi değerlerini kaybederek başkalarının ideallerine göre yurtdışında çalışıyor görmeyi istemiyoruz" dedi. 

'HOLLYWOOD'UN DAHİSİ EMRAH YÜCEL'DEN ÇAĞLAYAN'A MARKALAŞMA PROJESİ" Iconisus ve Turkish Film Council Başkanı Hollywood´un poster ve tasarım marketing uzmanı Emrah Yücel, Bakan Çağlayan ve heyeti için Hollywood´da nasıl marka olunur ve Türk sinemasının Oscar´lara giden yolda ne tür bir marketing planı yapması gerektiğini anlattığı sunumda Yücel, "Amerikalıların Türkiye ismini duyunca akıllarına ilk gelen 5 şeyin ne olduğunu ve bunların bize artı ve eksisi ile nasıl döndüğüne bakmak çok önemli" dedi. Yücel, genellikle Türk ve Türkiye ismini duyunca akıllara ilk gelen İstanbul, Helen ve Troy, Efes, Osmanlı, Harem, Agatha Christie Pera Palas, Gece Yarısı Ekspresi gibi kalıcı ikonların olduğunu ve bunların dışında da markalaştıramadığımız çok önemli birçok kültürel zenginliğimizin bulunduğunu, artık bunları doğru planlamalarla hayata geçirmenin büyük önem taşıdığına değindi. 

"OSCAR SENDROMU YAŞIYORUZ" 

Her yıl düzenlenen ve her sene aday adayı olarak katıldığımız Oscar ödül törenleri öncesi yaşanan ´Oscar Sendromu´nu da anlatan Yücel "Oscar´lara giden yol çok uzun ve emek isteyen bir iş, biz ne yazik ki şimdiye kadar bu yolda istediğimiz sonucu alamadık. Burada çok önemli olan ve ciddi şekilde takip edilmesi gereken stratejik bir yol var" diye konuştu. Oscar´lar öncesinde verilen Golden Globe'un jürisinin bu yolda çok önemli bir yeri olduğunu belirten Yücel, "Türkiye´de kurulması gereken ve Hollywood dünyasını daha çok film çekmesi için teşvik verecek bir konseyin kurulması lazım" dedi.