HOLLANDA BAŞBAKANI RUTTE'DAN YENİ AÇIKLAMA

HOLLANDA BAŞBAKANI RUTTE'DAN YENİ AÇIKLAMA

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Türkiye ile Hollanda arasında yaşanan siyasi kriz ile ilgili yeni bir açıklamada bulundu. Rutte, "Türkiye, Hollanda’dan özür dilemeli, onlar dün bizi faşist ve Nazi olarak adlandırdı bu affedilemez" dedi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte'den 'özür' açıklamasıHollanda Başbakanı Mark Rutte, “Türkiye eğer özür bekliyorsa bunun için uzun süre beklemeli” dedi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, bugün katıldığı programda yaşanan diploması krizine ilişkin açıklamada bulundu. Rutte, “Hollanda hükümeti, Türkiye ile diplomatik çatışmayı sürekli sakinleştirmeye çalıştı. Dışişleri Bakanı Bert Koenders ve ben geçen hafta başından itibaren sürekli Türkiye iç siyasetini Hollanda’ya karıştırmamak için uğraşıyoruz” dedi.

'Gitmesi gerekiyordu'

Türk mevkidaşını son günlerde 8 kez arayıp konuştuğunu kaydeden Rutte, Türkiye devletinden özür dilemenin kesinlikle söz konusu olmadığını söyledi. “Türkiye gururlu bir ülkeyse, Hollanda da gururlu bir ülkedir” diyen Rutte, Hollanda’ya girişi istenmeyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın ziyaretine ve halkla buluşmasına izin veremeyeceklerini belirtti. Rutte, “Terbiyeli, kültürlü ve uygar uluslarda istenilmeyen yerde durulmaz. Bakanın gitmesi gerekiyordu” diye konuştu.
Rutte açıklamasını şu şekilde sürdürdü: 

“Bu vatandaşlar Hollanda vatandaşı ve bu kişilerin Türkiye’de oy kullanma hakkının olması Türk devlet adamlarının Hollanda’ya gelip referandum çalışması yapma hakkını vermez. Biz kırmızı çizgilerimizi belirttik Türkiye devletine. Ve Türkiye devleti bizim belirttiğimiz kurallara uymadı, uymadığı için biz bu önlemleri aldık.”
“Özür dilemek mi?”

'Türkiye, Hollanda’dan özür dilemeli'

Program sunucusunun Türkiye’den özür dilenip dilenmeyeceği sorusuna Rutte, “Özür dilemek mi, sen delirdin mi?” diye cevap verdi.

“Türkiye eğer özür bekliyorsa bunun için uzun süre beklemeli” diyen Rutte, “Türkiye Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’ya yapılan muamele için Hollanda’dan özür bekleyemez. Çünkü özür dilenecek bir şey yapmadık. Türkiye, Hollanda’dan özür dilemeli, onlar dün bizi faşist ve Nazi olarak adlandırdı bu affedilemez” ifadelerini kullandı.

cumhuriyet

İlgili Haberler