HES denemesinde dere 'PES' etti!

HES denemesinde dere 'PES' etti!

Rize'de kent merkezi ile birlikte 10 ilçe, 5 belde ve 25 köyde yaklaşık 300 bin kişinin içme suyu ihtiyacının karşılandığı Salarha Deresi'ne kurulan hidroelektrik santrali deneme üretimine başladı.
 
DHA’dan Muhammet Kaçar’ın haberine göre; suyun tünele alındığı 8 kilometre boyunca derede su kalmadı, daha önce taşkınlar yaşanan derenin iki saat içinde susuz kalması halkın tepkisini çekti.
 
Salarha Vadisi’nde Ada Hidroelektrik Santral Projesi’nin yapımı iki yıl önce başladı, dün de deneme üretimi gerçekleştirildi. Ancak 8 kilometre boyunca su bırakılmayan dere kurudu.
  
Salarha Vadisi'nde kurulan Topaloğulları Çevre Koruma Derneği Başkanı Ali Toptan, "Bir iki saat içerisinde su seviyesi birden düştü. Ayakkabılarla dere yatağından karşıya geçebiliyoruz. Gürül gürül suyun aktığı derenin ortasındayız ama su yok. Böyle şey olmaz. İshale hattı olmayan bölgede pis sular da dereye veriliyor. Burada artık kokudan da durulmaz. Şimdiden pis koku hissedilmeye başlandı. Sağlık yönünden ciddi sıkıntılar yaşarız" dedi. Yöre sakinlerinden Şevki Köse ile Faruk Demircan ve Mustafa Avcı da derenin bu hale getirilmesinden şikayetçi, "Onca yıldır burada yaşarız, dereyi ilk kez bu halde gördük. Salarha Deresi kurudu. Söyleseler inanmazdık" diyerek dert yandı.
 
SEÇİM ÖNCESİ VAAT BAŞKAYDI
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 2011 genel seçimlerinden önce HES projelerinin sil baştan yenilenmesi için talimat vermiş, çevreyi tahrip etmeyecek yönde düzenlemeler’ yapılacağı duyurulmuştu. Ancak seçim öncesi tepkileri hafifleten bu vaatler, sonrasında hayat bulmadı.
 
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise konuyla ilgili “HES'ler dereleri kurutmuyor. Enerji pastasından pay alanların işine gelmiyor. Burda büyük oyunlar oynanıyor. Milletimiz bunun farkına varsın.” diye konuşmuştu.