'Her gün heyet İmralı'ya gidip- geliyormuş

'Her gün heyet İmralı'ya gidip- geliyormuş

Demirtaş, kimsenin oyalama taktiklerine başvurmaması gerektiğini söyledi.

 
 
 
'Her gün heyet İmralı'ya gidip- geliyormuş
Demirtaş, kimsenin oyalama taktiklerine başvurmaması gerektiğini söyledi.

Gülay ÖZEK/VAN,
02.02.2013 16:51
 
 
 BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin Van İl Kongresinde yaptığı konuşmada, kimsenin oyalama taktiklerine başvurmamasını gerektiğini söyledi. Demirtaş, "Şu anda tüm Türkiye bu müzakere sürecini destekliyor. Ama kim ki bunu çıkarları için kullanırsa halklara ihanet etmiş olacaktır. Önümüzdeki günlerde gelişmeleri daha net göreceğiz" dedi.
 
Van'daki bir düğün salonunda yapılan BDP Van İl Başkanlığı 3'üncü Olağanüstü Kongresi'ne, Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Belediye Başkanları ve KCK soruşturması kapsamında tutuklanan ve kısa süre önce tahliye edilen Özalp ve Edremit İlçelerinin belediye başkanları ile yaklaşık 1000 kişi katıldı. Salona, Paris'te öldürülen 3 PKK'lı kadın ile KCK operasyonlarında tutuklanan BDP'lilerin fotoğrafları asıldı.
 
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yeni çözümden söz edildiği halde pratikte, sokakta yeni süreci göremediklerini, henüz halkın yaşantısında değişen bir şey olmadığını söyledi. Demirtaş, şöyle dedi:
 
"Sözleri önemsiyoruz ama. Lafla da peynir gemisi yürümüyor. Güzel, süslü sözlerle yüzyıllık bir sorunun çözülemeyeceğini biliyoruz. Barış ve çözüm inancı nedeniyle ve özellikle halkın ve bizlerin sayın Öcalan'a duyduğumuz güven nedeniyle bu süreci destekliyoruz. Biz de elimizden gelen desteği sunuyoruz. Bizim bu dikkatli davranışımızı sizler de görüyorsunuz. Biz yeni bir sürecin başlaması için elimizden geleni yapıyoruz. Hassasiyetlerimiz ortadadır. Yıllardır her yerde müzakere, diyalog dediğimiz için bizi linç etmeye çalışanların şimdi samimi olup olmadığını öğrenmeye çalışıyoruz. Yoksa biz elbette diyalog ve müzakere sürecini destekliyoruz. Şimdi dönüp dolaşıp bu noktaya geldiler. Sizler iyi hatırlarsınız Kürtler diyalog ve müzakere dediği için örgüt üyeliği, örgüt propagandası ile suçlandılar. Hala bu yüzden tutuklu arkadaşlarımız var."
 
"BİTMESİ İÇİN BAŞLAMASI GEREKİR"
 
Bu koşullarda hiç kimsenin oyalama taktiklerine başvurmamasını gerektiğini söyleyen Demirtaş, tüm Türkiye'nin bu müzakere sürecini desteklediğini anlatırken, "Kim ki bunu çıkarları için kullanırsa halklara ihanet etmiş olacaktır. Önümüzdeki günlerde gelişmeleri daha net göreceğiz. Buradan medyaya sesleniyorum. Kafa karıştırma yerine lütfen objektif habercilik yapın. Barış sürecinin yürümesi için bu olmazsa olmazdır. Medyaya göre bu iş bitmiş. Her gün heyet İmralı'ya gidip- geliyormuş. Oysa bu işin bitmesi için önce başlaması lazım. Henüz kesin olarak başlamış bişey yok" dedi.
 
"ÇÖZÜME HAZIRIZ"
 
BDP olarak çözüme hazır olduklarını dile getiren Demirtaş, partilerinden bir heyetin İmralı'ya gitmesi için başvuru yaptıklarını söyledi. Bu saatten sonra topun hükümette olduğunu belirten Demirtaş, kimsenin BDP'yi suçlamaya kalkmamasını istedi. BDP'li bir heyetin bile İmralı'ya gidişinin krize dönüştürldüğünü anlatan Demirtaş, bunu yapanın kendileri değil hükümet olduğunu söyledi. Gazetecilerin, aydınların da İmralı'ya gidişi sağlanmalı diyen Demirtaş, şöyle devam etti:
 
"Sadece Başbakan ve Adalet Bakanı'nın iki dudağı arasında bu süreç nasıl sürecek? Biz bu meseleye partizanca yaklaşmayacağız. Biz kararlı ve samimiyiz. Ama aynı samimiyeti karşımızdakilerden de görmek istiyoruz. Şimdi zaman kaybetmeden somut adımlar atılmalıdır. Ama operasyonlar ve mahkemelerin tutumu aynen devam ediyor. Şimdi bunlar yaşanırken biz buna nasıl inanalım? Sokakta, insanların yaşamında hiçbirşey değişmeyecekse, sadece sizin güzel bir iki sözünüzle nasıl barış gelecek? Burada bir ciddiyetsizlik var. Bu sürecin artık fazla uzamaması lazım. Bu kararsız tutumun hızla düzelmesi lazım. Hükümetin artık bu konuda kalıcı adımlar atması lazım. Hükümet ne yapmak istediğini kamuoyuyla açıkça paylaşmalıdır. Bu çözüm projesini yürüttüğünü düşünenler sanmasın ki Kürt halkı tümüyle arkalarındadır güven duyuyor. Arkada büyük bir güvensizlik var. Yıllardır bize yaşatılanı, bir Allah, bir biz biliriz. Bu halkın karnı iki süslü söze toktur. AKP'nin yürüttüğü sürece güvendiğimizden değil, biz halkımıza güvendiğimiz için bunun arkasındayız. Bizim güvendiğimiz şey; halkımızın bu konudaki kararlı duruşudur."
 
Paris'te öldürülen 3 Kürt kadın siyasetçinin faillerinin bulunmasını istediklerini de belirten Demirtaş, karşılıklı güven olması için ellerinden geleni yaptıklarını, yapmaya devam edeceklerini kaydederek, "Ama herkesin aynı dille, uslupla, polikayla sürece yaklaşması gerekir. Partimize güvenen destekleyen bütün kesimler içinde en önemli şey, birlik ve beraberliktir. Bizim gücümüz halkın birliğinden ve beraberliğinden geçiyor. Halk olarak kenetleneceğiz. Hangi oyunları hangi komploları kurarlarsa kursunlar, asla birliğimizden taviz vermeyeceğiz" dedi.
 
Önümüzdeki yerel seçimlere de dikkat çeken Demirtaş, Van üzerinden hayalleri olanların hayal görmeye devam etmesini isterken, "Rüyalarınızda Van'ı aldığınız görün ama sadece rüyada göreceğinizi de bilin. Van üzerinde çok büyük oyunlar oynanıyor. Ama siz boyun eğmediniz, teslim olmadınız. Van'ı siyaseten ele geçirmeye çalışanlar kaybettiler kaybedecekler. Van'ın gönlünü kazanmak önemlidir. Gece-gündüz demeden çalışalım. Köy köy mahalle, mahalle gezelim. Bize küçük hesaplarını dayatanlara boyun eğmeyeceğiz. diye konuştu.