Henri Barkey, Abdullah Gül Gelebilir

Henri Barkey, Abdullah Gül Gelebilir

Amerika çok rahatsız

AMERİKA ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARINDAN RAHATSIZ

Yolsuzluk ve Rüşvet operasyonuna AKP hükümetinin 4 bakanının birden adının karışması ve 4. gününde 2 bakan oğlunun tutuklanmasının ardından dünya basınında, operasyon ve Türkiye çok büyük yer almaya başladı. Erdoğan'ın operasyonun ardından sık sık Amerika olduğunu ima etmesi, Washington'da büyük bir arahatsızlık yaratmış görünüyor. Amerikanın sesi bu durumu ve bağlantılı konuları konunun uzmanına sordu. Türk medyasında asla yer alamayacak soru ve cavapları izleyebilirsiniz.

AMERİKALI TÜRKİYE UZMANI HENRİ BARKEY AÇIKLADI

WASHINGTON — Henri Barkey, Türkiye’de bakanların oğulları, belediye başkanları ve inşaat sektörünü kapsayan yolsuzluk operasyonunun sonuçlarının çok ciddi olacağını, en büyük etkisinin de yaklaşan yerel seçimlerde görülebileceğini söyledi. Amerika’daki Lehigh üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi olan Henri Barkey, Amerika’nın önde gelen Türkiye uzmanlarından. Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Barkey’e göre, “Amerika Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın söylemlerinden rahatsız.”


ERDOĞAN GİTMEDEN


Hükümet ile Gülen Hareketi arasındaki gerginlik iddialarına değinen Barkey, taraflar arasında bir kırılma yaşandığını, ancak bu kırılmanın geçici olacağını ve partinin başına başka bir isim geçtiği takdirde sona ereceğini, çünkü partinin tabanı ile Gülen Hareketi’nin tabanlarının aynı ideolojiye sahip olduğunu savundu.


GÜLEN HAREKETİ ERDOĞAN'DAN RAHATSIZ


Henri Barkey Amerika’nın Sesi’ne, hükümet tarafından operasyonun “komplo” olduğu yorumları ve son yaşanan tasfiyelerin Recep Tayyip Erdoğan ve partisine yararı olmayacağını, çünkü bir şeyler saklandığını gösterdiğini savundu. Barkey, Gülen hareketinin Erdoğan’la birlikte askeri siyasi hayattan çıkarma konusunda yaptığı işbirliği sonrasında, hareketin Erdoğan ve partisinin de en az askeriye kadar güçlü bir oluşum haline gelmesinden rahatsız olduğunu söyledi.


İPLER MİT KRİZİYİ KAYBEDERLER


Hükümet ile Gülen Hareketi arasında yaşanan gerginliğin çıkış noktasının geçtiğimiz aylarda yaşanan MİT krizi olduğu iddialarına değinen Henri Barkey, hükümetin bundan sonra başlattığı tasfiyelerle iyice tırmandığını iddia etti.


DERSANE KRİZİ İLE İLGİSİ YOK


Yolsuzluk operasyonu çerçevesinde başlayan gözaltına almaların dershanelerin kapatılması konusunda yaşanan anlaşmazlık sonucu olduğu iddialarına karşı çıkan Henri Barkey, “dershaneler tartışması çok yeni, operasyon ise daha uzun süredir devam eden bir soruşturmanın eseridir” dedi.


ABDULLAH GÜL GELEBİLİR


Amerika’nın Sesi’nden Mehtap Çolak Yılmaz’ın sorularını yanıtlayan Henri Barkey’e göre, Adalet ve Kalkınma Partisi yaklaşan yerel seçimlerde İstanbul ve Ankara gibi şehirleri kaybedebilir, ancak yine de bu durum Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığının yolunu tıkamaz ve eğer isterse Abdullah Gül partinin başına geçerek başbakan olabilir.


YOLSUZLUK ERDOĞAN'A SIÇRARSA AKP NASIL KURTULUR


Henry Barkey, yolsuzluk soruşturmasının sadece bakanlara değil belki de başbakan Erdoğan’a yakın başka isimlere de sıçrayarak daha da büyüyebileceğini, bu nedenle de adı yolsuzluğa karışmayan milletvekillerinin partiyi kurtarmak için dönebilecekleri tek isimin Abdullah Gül olduğunu söyledi.


AMERİKA ÇOK RAHATSIZ


Lehigh Üniversitesi öğretim üyesi Henry Barkey, Gezi olayları sonrası hükümetten gelen komplo teorilerinin, Obama-Erdoğan ilişkisini bozduğunu ve yolsuzluk operasyonu sonrası yine aynı söylemin kullanıldığını belirtti. Türkiye’de başbakan ve partisinden yükselen “işin içinde Amerika var” söylemlerinden aşırı derecede rahatsız olduğunu belirten Barkey, tepkisini şu sözlerle ifade etti:


“17 Mayıs’ta Sayın Erdoğan Beyaz Saray’da yemek yiyor, iki hafta sonra kendisi, partisi, Amerikalılar’ı Gezi olaylarıyla suçluyor. Bu nasıl bir müttefik? Ne yapıyordunuz Beyaz Saray’da o zaman?”

Kaynak:Haber Kaynağı