HDP'DEN "PETROL PAYI" TEKLİFİ

HDP'DEN "PETROL PAYI" TEKLİFİ

Bu teklifi de Meclis'e sundular.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak’ın, ‘Petrolden pay istiyoruz’ talebi TBMM'ye taşındı. HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, petrol gelirinin bir bölümünün belediyelere aktarılması için kanun teklifi verdi.

Ayla Akat Ata imzasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na “Türk Petrol Kanunu, Belediye Kanunu ve Büyükşehir Belediye Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi’ adıyla bir teklif sundu. Teklifin giriş bölümünde talebin gerekçelerine yer verildi.

Akat, Türkiye’deki petrolün büyük bölümünün Batman ve bölgeden çıkarılmasına rağmen, bölgeye bir katkısının olmadığını belirtti. Türkiye’nin petrol ihracatının beşte birinin Batman’dan sağlandığına vurgu yapan Ata, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre 2011 ve 2012’de işsizliğin en yüksek olduğu illerden birinin Batman olduğunu ifade etti.

Petrol gelirinin bölge ekonomisine katkı sunması halinde, istihdamın artacağı, yoksullukla mücadelede önemli bir yol katedileceğini ifade eden Ata, “Bu anlamda petrol gelirinin halka ulaşmasını sağlamak için bu gelirin bir kısmının yerel yönetimlere aktarılması zorunludur. Böylelikle demokrasinin gereği olan yerindelik ve yerellik ilkeleri de bir ölçüde güvence altına alınacak ve yerel yönetimlerin özerkliklerinin arttılması sağlanacaktır” dedi.

Belediyeye pay fıkrası

Ata, yedi maddelik kanun teklifinin birinci maddesindeyse 6491 sayılı Türk Petrol Kanunu’nun 9’ncu maddesine, “Bu madde kapsamında tahsil edilen devlet hissesinin yarısı Maliye Bakanlığı'nca petrolün üretildiği yerin bağlı olduğu büyükşehir veya il belediyesi hesabına aktarılır” fıkrasının eklenmesini istedi.

Tartışmayı Kışanak başlattı

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak, seçildikten sonra yaptığı açıklamada petrolden pay istediklerini söylemişti. Enerji Bakanı Taner Yıldız ise bunun mümkün olmadığını ifade etmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı