HDP'DEN ERDOĞAN'A BAŞKANLIK DESTEĞİ SİNYALİ

HDP'DEN ERDOĞAN'A BAŞKANLIK DESTEĞİ SİNYALİ

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "Seni Başkan yaptırmayacağız " sözlerini ağzından düşürmediği 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinin ardından 180 derece dönüş geliyor.

Erdoğan son katıldığı TV programı açıklamasında AKP'nin Başkanlık referandumu için eksik milletvekillerini diğer gurupların destekleyebileceğini söylemesinin ardından HDP'den başkanlık için destek açıklamasıda geldi. Siyasi kulislerde bu gelişme Güneydoğu ve Doğuda büyük baskı altında olan HDP ve PKK'nın strateji değiştirdiği, kendi beklentileri için Erdoğan'a başkanlık yolunu açacağı konuşuluyor..

İŞTE AYRINTILAR

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, İstanbul’daki yabancı gazetecilerle dün İstanbul’da biraraya geldiği toplantıda, “Başkanlık sistemini içeren ve yerel yönetimlere daha fazla güç getiren yeni anayasa reformunu destekleyecek misiniz?” sorusuna, “Belki” yanıtı verdi.

ANLAŞTILAR MI?

Bu soru, toplantıdaki yabancı gazetecilere “Maybe” diye tercüme edilirken Yüksekdağ, “Fakat bunu belki diye yanıtlamak da zor. Çünkü ortada gerçek teklif henüz yok” diye devam etti. Bu sözler ise Erdoğan'a "bir teklif getir inceleyelim" mesajı anlamına geliyor. Güneydoğu'da bir süredir uygulanan sert operasyonların gevşetilmesi ve HDP'den Erdoğan'a karşı sert çıkış ve eleştirilerin yapılmaması, "HDP ve Erdoğan kurmayları arasında görüşmeler sürüyor" yorumlarını beraberinde getirdi. Bu görüşmeleri ise AKP'nin eski toplarından HDP'nin yeni milletvekili Mir Dengir Fırat'ın aracı olduğu söylentiler arasında.

YÜKSEKDAĞ ŞÖYLE DEVAM ETTİ

Yüksekdağ’ın yabancı gazetecilerle bir araya geldiği toplantı iki saat sürdü. Toplantının büyük bölümünde Yüksekdağ açıklamalar yaptı. Yabancı gazeteciler Yüksekdağ’a sadece 3 soru sordu. Diğer iki soru ve yanıtları ise şöyle: Partiniz, Türkiye’deki politik hayat için ne istiyor?

2 TARAFTA SİLAH BIRAKSIN

Biz her iki tarafta da silahsızlanma istiyoruz. Biz sorunları siyaset konuşarak çözmek istiyoruz, savaş istemiyoruz. İki taraflı ateşkes olabilir. HDP olarak, çatışmaların bitmesi için bir teklifiniz var mı? Yüksekdağ: Hükümetten müzakere istedik.

SEÇİM İLLEGAL

Yüksekdağ konuşmasında ise, 13 gündür süren sokağa çıkma yasağının sürdüğü Silvan ve Suriye krizi konularıya ilgili açıklamalarda bulundu. Toplantıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı “saray” olarak adlandıran Yüksekdağ, hükümetin 7 Haziran seçimlerinin ardından “intikam saldırısı” başlattığını savunarak, “Bize göre bu intikam saldırısı aslında hükümet darbesidir.

BENİ ÖLDÜRMEYE ÇALIŞTILAR

Hükümet, Kasım ayında illegal bir seçim gerçekleştirdi. Seçim sonuçları da illegaldir” dedi. Silvan’daki sokağa çıkma yasağı sırasında Tekel, Konak ve Mescit mahallelerine girmek isterken polisin biber gazlı müdahalesine maruz kaldığını anımsatan Yüksekdağ, “Beni öldürmeye çalıştılar” iddiasında bulundu. Silvan’dan gelen haberlere ilişkin “Hükümetin eline kan bulaştı” değerlendirmesini yapan Yüksekdağ, ana muhalefet partisi olmak istediklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak Cumhuriyet

Kaynak:Haber Kaynağı