HAYATA VEDA EDEN KAMER GENÇ'İN BİLİNMEYEN YÖNLERİ

HAYATA VEDA EDEN KAMER GENÇ'İN BİLİNMEYEN YÖNLERİ

Türkiye Millet Meclisi gelmiş geçmiş en renkli Milletvekili ve eski başkanlarından birini kaybetti

Bir süreden beri İstanbul'da tedavi gören Kamer Genç 76 yaşında hayatını kaybetti. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul'da eski Tunceli Milletvekili Kamer Genç'i de tedavi gördüğü hastaneye bugün gitmişti 

Bir süreden beri İstanbul'da tedavi gören Kamer Genç 76 yaşında hayatını kaybetti. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul'da eski Tunceli Milletvekili Kamer Genç'i de tedavi gördüğü hastaneye bugün gitmişti


İSTANBUL'da tedavi gördüğü hastanede 76 yaşında hayatını kaybeden CHP Tunceli eski Milletvekili Kamer Genç'in, memleketi Tunceli'nin Nazımiye İlçesi'ne bağlı Ramazan Köyü'nde toprağa verilmeyi vasiyet ettiği öğrenildi.

BİR SÜREDİR KANSER TEDAVİSİ GÖRÜYORDU

Bir süredir kanser tedavisi gören 6 dönem Tunceli Milletvekilliği yapan Kamer Genç, bugün saat 17.10'da İstanbul'da tedavi gördüğü özel bir hastanede hayatını kaybetti. Genç'in son anlarında yanında ailesi ve yakın arkadaşlarının bulunduğu belirtildi. Genç'in son anlarında yakınları ile sürekli Tunceli'nin Nazımiye ve Pülümür ilçelerindeki akrabalarından bahsettiği öğrenildi.

TUNCELİYE GÖMÜN

Tunceliler'den kente sahip çıkmalarını istediği belirtilen Genç'in daha önce Tunceli'de toprağa verilmeyi vasiyet ettiği söylendi. Genç'in yakınlarına, "Ben iyileşmezsem ve ölümü yenik düşersem beni kesinlikle memleketim Tunceli'nin Nazımiye İlçesi Ramazan Köyü'nde gömün. Beni Tunceli'ye tabutuma sarılı Türk bayrağı ile götürün" dediği öğrenildi.

Kamer Genç'in yakınları ile CHP Genel Merkezi yetkilileri cenaze programı yaptıkları ve Ankara'da yapılacak törenlerin ardından Tunceli'ye getirileceği belirtildi.

KILIÇDAROĞLU'NUN AÇIKLAMASI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Tunceli eski Milletvekili Kamer Genç'in vefatı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Kılıçdaroğlu, "Kendisini bugün tedavisinin sürdüğü hastanede ziyaret ettiğimde, bir son buluşmanın, bir vedanın yaşandığını hissetmiştim. Ancak Cemal Süreya'nın 'Her ölüm erken ölümdür' dizesinin anımsattığı duyguyla anmak isterim ki ölümü kendisine yakıştırmak istememiştim" dedi.

KAMER GENÇ'İ DOĞDUĞU TOPRAKLARA, TUNCELİ'YE DEFNEDECEĞİZ

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede 76 yaşında hayatını kaybeden Kamer Genç için taziye mesajı yayımladı. Kılıçdaroğlu, Kamer Genç'i tedavi gördüğü hastanede ziyaret ettiğinde hissettiklerini anlattı. Kılıçdaroğlu'nun baş sağlığı mesajı şöyle: "Türkiye siyasetinin, demokrasi mücadelesiyle özdeş ismi Sayın Kamer Genç'i kaybettik. 1940 yılında Tunceli'nin Nazimiye ilçesinde doğan Kamer Genç, son nefesini verdiği bugüne kadar Cumhuriyetimizin kurucu ilkelerine bağlı bir Cumhuriyet çocuğu olarak yaşadı. İnşaat işçiliğiyle başlayan yaşam mücadelesini, Vergi Denetmenliği, Danıştay Tetkik Hâkimliği ve Serbest Müşavirlik yaparak sürdürdü. 12 Eylül Askeri Darbesi sonrasında üyesi olduğu Danışma Meclisi'nde parlamenter demokrasinin ve insan haklarının yılmaz savunucusu oldu. Danışma Meclisi'nden istifa ettiği 1983 yılına kadar inandığı ilkelerden vazgeçmeksizin görev yaptı. TBMM'de görev aldığı 6 yasama döneminde de hakkın, adaletin, eşitliğin ve siyasi ahlakın öncüsü oldu.

TUNCELİ'NİN KAMER AĞABEYİ

Tunceli'nin 'Kamer Ağabeyi' Kamer Genç, benim için her zaman 'Kamer Bey' diye hitap etmekten onur duyduğum örnek bir isimdi. Kendisini bugün tedavisinin sürdüğü hastanede ziyaret ettiğimde, bir son buluşmanın, bir vedanın yaşandığını hissetmiştim. Ancak Cemal Süreya'nın 'Her ölüm erken ölümdür' dizesinin anımsattığı duyguyla anmak isterim ki ölümü kendisine yakıştırmak istememiştim. Cumhuriyet Halk Partisi ailesinin eşsiz üyelerinden biri olan Sayın Kamer Genç'i doğduğu topraklara, Tunceli'ye defnedeceğiz. O'nun yokluğunun yaratacağı eksikliği, kendisini yürekten bağlı hissettiği Cumhuriyetimizi daha da yücelterek gidereceğiz. Bu duygularla Sayın Kamer Genç'e Allah'tan rahmet; ailesine, tüm sevdiklerine, Tuncelililere ve Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm vatandaşlarına başsağlığı diliyorum."

KAMER GENÇ KİMDİR

1940′da Tunceli’nin Nazimiye ilçesine bağlı Ramazan köyünde doğdu. Dargelirli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Kamer Genç’in babası Ali Genç yazları İstanbul Silahtarağa’da amelelik yapmaktaydı. Başarılı bir öğrencilik hayatı geçirdi. 1960′da Ankara’da Maliye Okulu’na yatılı olarak girdi. Ancak okulun tamirata alınması nedeniyle öğrenimine bir süre Tunceli Lisesi’nde devam etmek zorunda kaldı. Ardından Maliye Okulu’na geri döndü. Bir yandanda babasının yanında çalışıyordu. Bu dönemde kardeşi Hıdır’ın kızamık hastalığıdan yaşamını yitirdi. 1966′da Ankara İktisadi Ticari İlimler Akademisi’ni (Şu anki adıyla Gazi Üniversitesi İltisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) bitirdi. Okulla birlikte Maliye Bakanlığı’nda staj da yaptı ve Bingöl’e vergi kontrol memuru olarak atandı.

1966 yılında girdiği Danıştay sınavını kazanan tek isim oldu. 1974-1976 yılları arasında Paris’te bulundu. Danıştay Tetkik Hakimliği ve Danıştay Savcılığı görevlerini yaptı. Danıştay’daki görevi 12 Eylül’ün ardından son bulan Genç, 1981 yılında Tunceli’den Danışma Meclisi Üyeliği’ne seçildi. 1983′te çok partili yaşama yeniden dönüşle birlikte Kamer Genç siyaseti sürdürme kararı alarak, Tunceli’den bağımsız milletvekili adayı olmaya karar verdi. Ama Danışma Meclisi’nde adaylığı veto edildi. 1983-1987′de mali müşavirlik yaptı. Ardından 4 dönem milletvekili seçildi. 1993′ten 1999′a kadar TBMM Başkan Vekilliği yaptı.

1966′da Danıştay sınavını kazanınca köyüne dönerek, ilkokuldan beri tanıdığı ve Tunceli Lisesi’nde beraber okuduğu Sevim Hanım’ı ailesinden istetti. Ama Sevim Hanım’ın ağa konumunda babası, artık Danıştay’da hakim çıkmış damadı bile kızına layık görmeyince, bu kez Ankara Solfasol köyünde öğretmenlik yapmakta olan Sevim Hanım, ağa babasına karşı çıkarak, Kamer Bey’in teklifini kabul etti. 1967 yılında evlendiler. Seçkin ve Seçil isimli iki çocukları oldu.

Kaynak:Haber Kaynağı