Havacıların grevi ve uçak kazaları

Bir zamanlar, National Geography kanalında, Uçak Kazalarıprogramını izlerdim. Bu programda, uçak bakımının ne kadar önemli olduğunu ve en ufak bir ihmalin uçağın düşmesine varan kazaya neden olabildiğine örnek olan uçak kazaları izledim.

Bu programların birinde, kanadın arkasında, alt ve üst kısımları birleştiren ufak bir parçanın üst vidalarının sıkmayı unutuyor teknik bakım görevlisi. Uçak havalandıktan sonra bu parça kopuyor. Ve sonuçta, iki yüzün üstünde yolcu ve uçak personeli hayatını kaybediyor.

Bir başkasında da, bakım sırasında kapatılan havalandırma deliğinin, bakımdan sonra açılması unutuluyor. Ve sonuç yine felaket oluyor.

En ufak bir göstergenin bozulmasının nelere mal olduğunu, pistte unutulan küçücük bir teneke parçasının koskoca Jumbo jetinin düşmesine nasıl neden olduğunu, kuledeki personelin yanlış yönlendirmesinden ötürü iki uçağın pistte nasıl çarpıştığını ve daha bir sürü, personel hatasından kaynaklanan kaza örnekleri izledim.

Şimdi gelelim esas konuya!

Türkiye, hatta bütün dünya, THY’deki grevle yakından ilgileniyor.

Çünkü devlet ve THY şirketi, grevcilerin yerine, henüz eğitimini tamamlamamış yedek personeli, üstüne bir önlük bir şapka uydurarak göreve gönderiyor.

Ve bu acemi personelin muhtemel ve hayati bir hata yapmasıhalinde yüzlerce insanın hayatının tehlikeye sokulduğu sır değil sanırım.

Daha demin, Dakar ile Dakka’yı karıştıran bir pilotun on bir bin kilometrelik bir hata yaptığı ve yolcuları Senegal yerine Bangladeş’e indirdiğini öğrendim.

Neyse ki bu hata ölümle sonuçlanacak bir hata değil.

Ama bir sonraki hatanın, kazaya ve ölümlere neden olmayacağının garantisi var mı?

THY Genel Müdürü Hamdi Topçu ve ona grev kırıcılığında başarılı olsun diye destek veren devlet, bir an önce aklını başına toplamalıdır!

Hava İş’in son derece makul isteklerini derhal karşılamalı305 işçinin işe dönmesini sağlamalıdır!

Aksi halde!...

Olabilecek ölümlü kazalardan bizzat kendileri sorumlu olacaklardır!

Ve sayın uçak yolcuları!

Bu kazalara kurban gitmek istemiyorsanız, THY ile uçmayınız!

Ayrıca!...

İptal edilen sefer sayılarının sayısı hayli kabarık ve yolculara mesajlar gönderilerek uçuşlarının ertelendiği, başka uçuşlarla birleştirildiği bildiriliyor.

Bir an önce grevci işçilerle görüşmeye oturmalı ve grevin bitmesini sağlamalıdır THY yönetimi!

Bizden söylemesi! 

Önceki ve Sonraki Yazılar