Hatay Yine Karıştı

Hatay Yine Karıştı

Sınırın bu tarafı da karıştı!Suriye'nin Haseki kentine bağlı Resulayn İlçesi'nde, muhalifler ile Özgür Suriye Ordusu'na bağlı muhalifler arasındaki şiddetli çatışmaların devam edeceği yönündeki söylentiler, Ceylanpınar'da tedirginliğe yol açtı.

 
 Muhaliflerin sabah saatlerinde Türkiye sınırına 100 metre uzaklıkta toplanmaları ve gruplar halinde mahallelere dağılması, yeniden şiddetli çatışmaların meydana geleceğinin sinyali olarak yorumlandı.
 
Ceylanpınar'ın karşısında bulunan Resulayn'da 8 Kasım'da başlayan çatışmalar halen devam ediyor. İlk olarak ordu birlikleri ile çatışan ve kontrolü ele geçiren muhalifler, geçen pazartesiden itibaren PYD güçleri karşı karşıya geldi. İlçede kontrolün kendilerine geçmesini isteyen gruplar arasında başlayan çatışmalar sırasında Suriye tarafından atılan kurşunlar Ceylanpınar'da bir öğretmeni yaraladı, ilçeye düşen patlamamış roket mermisi polisler tarafından imha edildi.
 
TÜRKİYE SINIRINDA TOPLANDILAR
 
Dün yağmur ve sis nedeniyle çatışmaların durduğu Resulayn'da, sabah saatlerinde hareketlilik gözlendi. Çoğunluğu silahlı 300 kadar muhalif Türkiye sınırına 100 metre uzaklıktaki boş alanda toplandı. Ellerinde silahları ile bir süre burada birbiriyle konuşan muhalifler daha sonra gruplara dağılarak Resulayn'daki mahallelere dağıldı. 
 
ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR SÜRECEK
 
Geçen perşembe günü de muhalifler, sabah erken saatlerde Türkiye sınırında toplanmış ve ardından gruplar halinde ilçe merkezine gitmişti. Bu gelişme sonrası muhalifler ile PYD güçleri arasında çıkan şiddetli çatışmalar gün boyu devam etmiş ve Ceylanpınar'da tedirginlik yaşanmıştı. Benzer görüntünün bu sabah yeniden ortaya çıkması Ceylanpınar'da; muhalifler ile PYD güçleri arasında yeniden şiddetli çatışmaların yaşanacağı şeklinde yorumlandı. Çatışma tedirginliği yaşayan vatandaşlar güvenli noktalara çekilirken, güvenlik güçleri sık sık insanları sınır hattından uzak durmaları konusunda uyarıyor.
 
'PYD GÜÇLERİ SÜRE TANIDI' İDDİASI
 
Öte yandan PYD güçlerinin pazartesi gününden bu yana çatıştıkları muhaliflerden Resulayn'ı terk etmesi için 48 saat süre tanıdığı iddia edildi. Muhaliflerin bu teklife olumsuz yanıt verdiği ileri sürülürken, bu restleşmenin iki grup arasındaki çatışmaların şiddetlenerek süreceğinin sanyali olarak görülüyor. 
 
GELİŞLER SÜRÜYOR
 
Çatışmaların sürdüğü Suriye'de sivil vatandaşların Türkiye'ye gelişi de sürüyor. Çoğunluğu kadın ve çocuk onlarca Suriyeli'nin yanlarına aldıkları bazı eşyalarıyla sınırı geçerek Türkiye'ye gelmeye devam ettikleri görülürken, sınırı geçen sığınmacılar çadır kentlere yerleştiriliyor. Resulayn'da çatışma tedirginliği devam ederken, sınır hattında asker ve polislerin güvenlik önlemleri de artırıldı.
 
YARALI ÖĞRETMENİN BURUK 24 KASIM SEVİNCİ
 
Suriye'nin Resulayn ilçesinde muhalifler ile PYD güçleri arasında çıkan çatışmalarda seken kurşunla yaralanan öğretmen Yunus Tosun, öğretmenler gününü buruk sevinçle karşıladı. Sağlık durumu iyiye giden Tosun, okula gideceği günü sabırsızlıkla beklediğini ifade etti.
 
Yakınları tarafından Ceylanpınar'daki evinde ziyaret edilen Tosun'u, öğretmenler gününde öğrencileri yalnız bırakmadı. Öğrencilerini korumak için okul bahçesine çıktığını ve o sırada vurulduğunu söyleyen Tosun, "Çatışma seslerini duyunca dışarıya çıktım. Öğrencileri içeriye çağırmak için çıktığım sırada vuruldum. Bugün öğretmen günü ve öğrencilerim beni yalnız bırakmadı. Pazartesi yeniden okuluma gidip, öğrencilerimi eğitmek istiyorum" dedi.
 
GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAD SAFHADA
 
Gerginliğin adresi Ceylanpınar'da güvenlik önlemleri, BDP heyetinin gelişi öncesi en üst seviyeye çıkarıldı. Polis ve jandarma ekipleri, ilçe girişinde uzun namlulu silahlarla ve zırhlı araçlarla uyguluma noktası oluşturarak, şüpheli gördükleri araçları durdurarak arama yaptı. Sınır hattında da güvenlik önlemlerinin artırıldığı bildirilirken, mevzilerde askerlerin ve zırhlı araçların bekletildiği görüldü.
 
Öte yandan güvenlik önlemleri kapsamında ilçede durumundan şüphelenilerek durdurulan ve Suriye uyruklu olduğu saptanan 2 kişi de işlemleri yapılmak üzere İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Bu kişilerin yapılacak inceleme sonrası çadırkente yerleştirileceği veya sınır dışı edileceği bildirildi.
 
OLAYLI GÜN
 
BDP milletvekillerinin Şanlıurfa'nın Ceylanpınar İlçesi'ni ziyareti sırasında, kalabalığın bölücü terör örgütü ve PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan lehine sloganlar atması üzerine olaylar çıktı.
 
Polis göstericileri basınçlı su ve biber gazıyla dağıttı. Yollarda barikat kurup ateşe veren göstericiler de polise taşlarla saldırdı.
 
BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Mardin Milletvekili Erol Dora ve Van Milletvekili Nazmi Gür, 8 Kasım'dan bu yana çatışmaların yaşandığı Suriye'nin Resulayn İlçesine komşu olan Şanlıurfa'nın Ceylanpınar İlçesi'ne geldi. İlçe girişinde oluşturulan kontrol noktasında polislerin araçları aranmasına milletvekilleri tepki gösterdi.
 
KAYMAKAMLA GÖRÜŞTÜLER
 
Kontrol noktasından geçtikten sonra yanlarında kalabalıkla Ceylanpınar'a giren BDP'li milletvekilleri, Kaymakam İbrahim Çenet ile görüştü. Yaklaşık yarım saat Kaymakam Çenet ile görüşen BDP'li milletvekilleri daha sonra basın açıklaması yapmak üzere Gazi Mahallesi'nde bulunan BDP ilçe binasına gitti.
 
'ÖCALAN' SLOGANI ARBEDE ÇIKARDI
 
BDP ilçe binası çevresinde toplanan yaklaşık 300 kişilik kalabalık, BDP Milletvekillerinin gelmesiyle birlikte bölücü terör örgütü ve PKK'nın elebaşı abdullah Öcalan lehine slogan atmaya başladı. Bölgede zırhlı araçlar ile önlem alan polisler kalabalığı yasa dışı slogan atmamaları konusunda uyardı ve slogan atılması durumunda müdahale edileceğini söyledi.
 
BDP'li milletvekilleri de polis amirlerinden kalabalığa müdahale edilmemesini istedi. Ancak slogan atılmaya devam edilmesi üzerine zırhlı polis araçlarından kalabalığa basınçlı su sıkılarak müdahale edildi. 
 
Bu sırada BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, "Milletvekilleri ilçeyi ziyarete gelmiş. Böyle soytarılık mı olur? Böyle devlet mi olur, Allah belasını versin. Böyle şey mi olur? Hiçbir konuşma olmadan, hiçbir açıklama olmadan parlamentodan milletvekilleri gelmişiz, 3 yıldızlı bir komiserin talimatıyla üzerimize, milletvekilline gaz sıkılmıştır. Bu ne kadar terbiyesizlik. Bu terbiyesizliği asla kabul etmiyoruz" dedi.
 
Polisin müdahale etmesinin ardından kalabalık slogan atmayı sürdürüp, ara sokaklara dağıldı ve polisi taşlamaya başladı. Takviye polis ekiplerinin gönderildiği bölgede göstericilerin taşlı saldırısına polis biber gazı ve basınçlı su ile karşılık verdi. 
 
Yaklaşık 2 saat süren gerginlik sırasında bazı göstericiler ile polisler hafif yaralandı. Bazı göstericiler ise oluşturdukları barikatları ateşe vererek sokakları ulaşıma kapattı. Polisin müdahalesi ile dağılıp ara sokaklara kaçan göstericiler polise taş atmayı sürdürdü. Polis, olaylar sırasında yasadışı slogan veya taş attığı saptanan çok sayıda kişiyi de gözaltına aldı.
 
Gerginlik sırasında parti binasına giren ve bir süre sonra dışarı çıkan milletvekilleri yaptıkları açıklamada, polisin müdahalesine tepki gösterdi. Milletvekilleri, iktidara ve güvenlik güçlerine yönelik tepkilerinin ardından BDP'li olan Ceylanpınar Belediyesi'ni ziyaret ettikten sonra ilçeden ayrıldı.