HATAY VALİLİĞİNDEN AÇIKLAMA

HATAY VALİLİĞİNDEN AÇIKLAMA

Hatay Valisi Ercan Topaca, İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyerek Piyade Sözleşmeli Er Mustafa Uygun'un şehit olduğu olayın detayları hakkında...

VALİ: KAÇAK GEÇİŞE MÜDAHALE EDERKEN ŞEHİT OLDU

Hatay Valisi Ercan Topaca, İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyerek Piyade Sözleşmeli Er Mustafa Uygun'un şehit olduğu olayın detayları hakkında bilgi verdi. Topaca, şunları söyledi:

"Olay 19.15 civarında, Güveççi Hudut Karakolu'nun çok yakın bir noktasında meydana geldi. Askerimiz, kaçak sınır geçişi yapmak isteyenlere müdahale ederken biraz ormanlık ve çalılık alana doğru orada askerimizin şehit edildiği anlaşıldı. Olayın hemen arkasından konunun araştırılmasıyla ilgili adli ve idari çalışmalar başlatıldı. Bir takım tedbirler de almak suretiyle faillerin bulunması için arama tarama faaliyetleri başlatıldı. Olayın aslının insan ticareti yapanlar vasıtasıyla işlenen bir cinayet olduğunu tahmin ediyoruz. Çünkü o bölge gerek Suriye gerek Türkiye tarafında bu tür faaliyetleri yapmak isteyen çok sayıda kişinin olduğu bir bölgedir."

4 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Yasa dışı geçişleri önlemek amacıyla çeşitli tedbirler alındığını belirten Topaca, bu kapsamda sınırın bir kısmına duvar örüldüğünü ancak duvar olmayan yerlerden veya duvara merdivenler dayayarak atlamaya çalışan çok sayıda insan olduğunu söyledi. Sınırda her gün ortalama 500 kişinin yakalandığını ifade eden Vali Ercan Topaca, şöyle devam etti:

"Tabi bu kadar geniş sınır içerisinde ormanlık alanlardan da zaman zaman boşluklardan yararlanarak Türkiye tarafına geçişler var. Geçişler insan ticareti yoluyla oluyor. Suriye tarafında bu işi organize eden bir ekip var. Onları da takip ediyoruz. Onlara destek olan Türkiye tarafından da bazı kişilerin olduğunu biliyoruz. Bu olayda da bunların bağlantılı olduğunu gösteriyor. Bu kapsamda dün akşamdan beri yapılan çalışmalarda, olayla ilgili olduğunu düşündüğümüz 4 kişi gözaltında, sorguları devam ediyor. Askerimizin silahını da alıp gitmişlerdi. Sabahki arazi aramasında silah bulundu. Onun bulunması önemli bir delil olacaktır. Bütün boyutlarıyla konu inceleniyor."

KAÇAK GEÇENLER SINIR DIŞI EDİLECEK

Ayrıca sosyal medyada sınırda görev yapan askerlerin Suriye'den gelen sivilleri taciz ettiğine dair asılsız paylaşımlar yapıldığını belirten Topaca, bu konuda kamuoyunun sorumlu davranması gerektiğini söyledi. Yasa dışı yollarla Hatay'a girmeyi başaranlarla ilgili de bazı kararlar alındığını ifade eden Topaca, şunları söyledi:

"Sınırı kaçak geçerek ilimize giren mültecilere son alınan kararla otogarda bilet verilmeyecek, otobüslere bindirilmeyecek. Kayıt alınmadıysa bunları tespit edip sınır dışı etmeye devam edeceğiz. Güveççi ve Görentaş gibi sınır köylerinde kalanları da sınır dışı edeceğiz. Şayet kayıtları yapıldıysa onlar bizim kardeşimizdir. İnsani sebeplerden dolayı bize yasal yollardan sığınanları kamplara gönderiyoruz. Netice olarak 4 kişi gözaltına alındı ve çalışmalar da sürüyor. Olayları yapanlar mülteciler değil örgütlenmiş insan taciri çetelerdir. Devletimiz bu olayların üstesinden gelecektir."

Mehmet EZER/HATAY, (DHA)

 

Kaynak:Haber Kaynağı