Hatay Halkı Ayaktay'dı Medya Yasağa Uydu

Hatay Halkı Ayaktay'dı Medya Yasağa Uydu

Türkiye'nin bir çok yerinde Reyhanlı saldırısı ve AKP iktidarı protesto edildi.

HATAY'DA BİNLER PROTESTO YÜRÜYÜŞÜ YAPTI

46 kişinin ölümü ve çok sayıda vatandaşın yaralanması ile ilgili haberlere yayın yasağı gelmesinin ardından bir çok haber kuruluşu iktidarın istediği güllük gülüstanlık haberleri yaparken Türkiye'nin bir çok yerinde Reyhanlı saldırısı ve AKP iktidarı protesto edildi. Medya ya yansımayan bu haberlerin görüntü ve bilgilerini almakta zorlaştığından, yasak yüzünden halkı bilgilendirme görevi ile yayın yapan bir kaç haber kuruluşu ise, bizim gibi son dakika aktarmakta zorlandı. Elimize net bilgileri ulaştıkça sizleri bilgilendireceğimiz bu protestolardan en anlamlısı ise Reyhanlı İlçesinin bağlı bulunduğu Hatay'da gerçekleşti. Bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının organizasyonunda gerçekleşen protestonun ayrıntıları şöyle.

TKP DESTEKLİ YÜRÜYÜŞ
 
Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nde meydana gelen patlamalar nedeniyle hükümeti protesto eden yaklaşık binlerce kişi, Armutlu Semt Pazarı'ndan kent merkezine yürüdü.
 
Halkevleri tarafından organize edilen ve sosyal medya üzerinden çağrıyla yapılan yürüyüşe, Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyesi gençler de destek verdi. 
 
Üzerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama'nın fotoğrafları bulunan 'Hand Of Syria- Suriye'den elini çek' yazılı pankartın etrafında toplanan grup, yürüyüş sırasında 'Vali istifa', 'Reyhanlı halkı yalnız değildir', 'Antakya sokağa, hesap sormaya', 'Katil ABD, işbirlikçi AKP', 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' sloganları attı. 
 
Armutlu Semt Pazarı'nda toplanan kalabalık grup, Gündüz Caddesi'nden kent merkezindeki Cumhuriyet Meydanı'na doğru ilerlerken, Vali Konağı önünde, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz'i yuhaladı. Yürüyüş yapan gruba, evlerinin penceresinden açtıkları Türk bayraklarıyla destek veren vatandaşlar, yürüyüşçüleri alkışlarla destekledi.

TAYYİP İSTİFA SESLERİ
 
Saray Caddesi'ne kadar yürüyen grup, burada oturma eylemi yaparak, 'Tayyip istifa', 'Suriye Tayyip'e mezar olacak' sloganları attı. 
 
Hakevleri Hatay Şube Başkanı Eylem Mansuroğlu oturma eyleminde yaptığı açıklamada, Hatay halkının savaş istemediğini söyledi. Mansuroğlu, şöyle dedi:
 
"Hatay halkı Davutoğlu'nun dediği gibi, Suriye'deki savaştan kaçıp, kentimize sığınan sivil halka karşı çıkmıyor. Bilakis sığınmacıların mülteci kamplarda steril koşullarda, insanca yaşamalarını talep ediyor. Ama bir şartı var bu halkın. Mülteci kampları, askeri kamplara dönüştürülmeyecek, demokratik kitle örgütlerinden oluşacak bir heyet, bu kampları denetleyecek. Ak Parti'ye sesleniyoruz, Hatay halkını tehdit eden Davutoğlu'na sesleniyoruz; Tehditleriniz bizlere vız gelir."
 
CHP'Lİ MATKAP: HÜKÜMET DIŞ POLİTİKASINI GÖZDEN GEÇİRMELİ

Öte yandan Hatay'ın Reyhanlı İlçesinde incelemeler yapmak üzere bulunan CHP heyetide gözlemlerini aktardı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve 9 milletvekiliyle Reyhanlı'da patlamaların meydana geldiği yerlerde incelemelerde bulunan Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Nihat Matkap, zarar gören CHP ilçe binasına geçerek, partililerle görüştü. Görüşmenin ardından açıklama yapan Matkap, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Reyhanlı halkının acılarını paylaştığını, savaştan kaçıp Türkiye'ye gelen mültecilere sonuna kadar sahip çıkılacağını belirterek, "Ama bazıları da art niyetli olarak burada. Bu fırsatları değerlendirmek, ekonomisini güçlendirmek adına burada. Bu da çok önemli" dedi. 

SURİYE: İLGİMİZ YOK
 
Reyhanlı'daki patlamaların ardından Suriye Rejimi adına ilk açıklama öğle saatlerinde Suriye Enformasyon Bakanı Umran ez-Zubi'den geldi.
 
Suriye Resmi Haber Ajansı Sana'da yer alan habere göre, Bakan Zubi, "Suriye'ye yönelik gelişigüzel suçlamalar yapmaya kimsenin hakkı yok. Suriye böyle bir eylemde bulunmadı, bulunmayacaktır. Bizim değerlerimiz buna izin vermez" dedi. Zubi Türkiye'ye yönelik suçlamada da bulunurken, "Sınır bölgelerini uluslararası terör merkezlerine çevirdi. Ayrıca Suriye'ye silah, patlayıcı madde, araç ve para geçişini kolaylaştırdı" diye konuştu.