Hastalar avuç içinden tanınacak

Hastalar avuç içinden tanınacak

Hastayı avuç içinden tanıyan parmak-damar okuma teknolojisi İstanbul Health Expo fuarında sergilenmeye başlandı

Hastanelerin hastayı avuç içinden tanımasını sağlayacak sistemin, 1 Nisan 2013 tarihinden itibaren Türkiye genelinde uygulamaya başlanacağı açıklandı.

İstanbul Health Expo Fuarı’nda yer alan, sağlık sektörüne ve SGK uygulamalarında kullanılacak yeni teknolojiler ilgi çekti. Fuarda sergilenen avuç içi okuma teknolojisi ziyaretçilerin dikkatini çeken teknolojilerden biri oldu.

Biyometrik kimlik doğrulama sistemi olan ve "avuç içi damar izini okuma" olarak adlandırılan sistemin, 1 Nisan 2013'den itibaren SGK ile anlaşması bulunun tüm özel ve ünivesite hastanelerinden uygulamaya başlanacağı bildirildi. Fuara katılarak parmak ve damar okuma teknolojisini tanıtan Mortek Teknoloji Elektronik Bilişim Sanayi Tic. Ltd. Şirketi yöneticisi Ömer Kalli, sistemin SGK ve sağlık sistemine büyük katkılar yapacağını belirtti. Kalli’nin verdiği bilgiye göre, parmak ve damar okuma yapan "avuç içi okuma uygulaması", sistemdeki yanıltmaların ve sahte nüfus cüzdanı ile tedavi olmanın önüne geçiyor. Hastaneye giriş yapan hastayı avuç içi okuma ile tanıyan sistem, hasta hakkındaki kayıtlı sağlık bilgilerini de kullanıma sunuyor. Ayırt edici özelliği ve doğrulama oranının yüksek olması nedeniyle güvenli bir sistem olan avuçiçi okuma, yaklaşık 6 aydır Konya’da özel ve üniversite hastanelerinde pilot olarak uygulanıyordu.

Sistemin 1 Nisan 2013'den itibaren Türkiye genelinde uygulamaya gireceğini bildiren SGK yetkilileri de, hastanenin hastaya sunduğu bütün hizmetlerin kayıt altına alınacağına işaret ettiler.

ELEKTRONİK REÇETE DÖNEMİ

Sağlık sektörünün gündemindeki önemli bir gelişme de reçete yazımı ile ilgili. Fuara katılan SGK Genel Sağlık Sigortası Daire Başkanı Hanefi Gök, "Elektronik reçete" sisteminin de 15 Ocak’ta ülke genelinde uygulamaya konulacağını açıkladı. Hanefi Gök, "Şu ana kadar 700 bin elektronik reçete oluşturulduğunu ve sistemde yüzde 70’i yakaladıklarını" bildiren Gök, "Amacımız Elektronik Reçete Sistemi ile bütün Türkiye’yi elektronik ortama geçirerek, otomasyonu sağlamak" dedi.

SGK’yı yıllık 3 milyar liranın üzerinde bir israftan kurtaracağı belirtilen elektronik reçete uygulaması üzerinde çalışan ve sistemin kurulmasını sağlayan uzmanlara, fuar kapsamında düzenlenen törenle başarı plaketi verildi.