Hasta Yakınları 2 Hemşire 4 Sağlık Çalışanına Saldırdı

Hasta Yakınları 2 Hemşire 4 Sağlık Çalışanına Saldırdı

26 yaşındaki hemşire Rabia Önal, saçlarından tutularak yerlerde sürüklendi.

DİYARBAKIR'daki Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yoğun bakımdaki hastayı ziyaret edemeyen hasta yakınları, 2'si hemşire olan 4 çalışanı dövdü. Saldırıda astım hastası 26 yaşındaki hemşire Rabia Önal, saçlarından tutularak yerlerde sürüklendi. Önal, hastanede tedavi altına alındı.

Olay, dün saat 20.00 sıralarında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde meydana geldi. Hematoloji Bölümü Yoğun Bakım Servisi'nde tedavi gören 82 yaşındaki Kazım U.'nun yakınları gelip onu ziyaret etmek istedi. Görevliler, ziyaret saati olmadığını ayrıca yoğun bakım servisine giremeyeceklerini söyledi. Sinirlenen hasta yakınları Osman U., Kemal A., Sibel S., ve Berfin A., serviste görevli hemşireler Rabia Önal, Güley Ateş sağlık memuru Emrullah Sevim ve personel Veysi İlhan ile tartışmaya başladı.

Tartışma kısa sürede kavgaya dönüşürken, hasta yakınları hastane çalışanlarını dövdü. Bu sırada bir hasta yakını, astım hastası olan hemşire Rabia Önal'ı saçlarından tutup sürekledi. Kanlar içinde kalan Önal, beyin cerrahi servisinde tedavi altına alındı. Hasta yakınlarının dövdüğü diğer hastane çalışanları da Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde darp raporu alıp evlerine gönderildi.

Hasta yakınlarının saldırısında saçların tutulup yerlerde sürüklenen hemşire Önal, olayın şokunu henüz üzerinden atamazken, tedavisine Beyin Cerrahi Kliniği'nde devam ediliyor.

BİRİ POLİS DİĞERİ UZMAN ÇAVUŞMUŞ

Hemşire Önal'ın kardeşi Gülen Önal ablasının yoğun bakıma girmek isteyen hasta yakınlarına izin vermediği 4 kişi tarafından saldırıya uğradığını söyledi. Önal, şöyle dedi:

"Arkadaşlarının anlatımlarına göre, saldırganlar ablamı saçından sürükleyip, duvara vuruyor. Krize girene kadar vurmuşlar. Sürükleye sürükleye vurdukları sırada araya giren diğer çalışanlara da vurmuşlar. Bunları yapanlardan birisi polis, diğeri de uzman çavuş olarak görev yapıyormuş. Saldırganların serbest bırakıldığını öğrendik. Bu bizi daha da üzdü." 

Dicle Üniversitesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, dövülen hemşire Önal'ı tedavi gördüğü kilinikte ziyaret etti. Hemşire Önal'ın elini tutatrak teselli eden Başhekim Alan, hasta yakınlarının ziyaret zamanına ve klinik kurallarına uymadıkları için sağlıkçıların tartaklandığını söyledi. Başhekim Alan, şöyle konuştu:

"İnsanlık dışı davranışı kınıyoruz. Moralimizi bozmasına rağmen bu saldırı çalışma şevkimizi kırmayacaktır. Zor ve kutsal bir mesleği icra ediyoruz. Bu şekilde olduğu takdirde iyi sağlık hizmete veremeyiz. İnsanlıkla bağdaşmayacak bu hareketi tasvip etmiyoruz. Bu kutsal mesleği icra ederken, şiddete maruz kalmak, onur kırıcı ve moral bozucudur. Gerekli şikayetlerde bulunduk. Bundan sonra emniyetimizin ve savcılarımızın daha duyarlı olmasını istiyoruz." 

Sağlık-Sen üyeleri Dicle Üniverstesi önünde toplanarak saldırıyı kınadı. Sendikanın Diyarbakır Şube Başkanı Nurhak Ensarioğlu, Türkiye’de 2002 yılında uygulanmaya başlanan sağlıkta dönüşüm programıyla sağlık çalışanlarının iş yükü Avrupa’daki meslektaşlarına göre 6 kat artdığını söyledi. Ensarioğlu, şöyle dedi:

"Sağlık çalışanları ağır ve yorucu çalışma koşullarına rağmen övgüyü hak ederken, yanlış sağlık politikaları nedeniyle şiddete maruz kalmaktadır. Sağlık sistemindeki bütün aksaklıkların sorumlusu olarak maalesef sağlık çalışanları gösteriliyor. Sağlık çalışanlarıyla vatandaş karşı karşıya getiriliyor. Sağlık-Sen olarak, hastanelerde meydana gelen şiddet olaylarının tekrarlanmaması için, güvenlik görevlilerinin sayısının ve işlevselliğinin artırılması gerekmektedir. Şiddetin son bulması, tekrar yaşanmaması için ivedilikle caydırıcı cezai yaptırımların uygulanması gerekmektedir. Hasta ziyaretleri konusunda radikal kararlar alınmalıdır. Eğitim ve öğretim kurumlarında şiddet olgusunu yok edecek önlemler müfredata alınmalıdır. Bu tür çirkin saldırılar, 24 saat kesintisiz, özverili ve kutsal bir görevi ifa eden sağlık çalışanlarının motivasyonunu ve çalışma huzurunu bozmaktadır. Artık bu saldırıların son bulmasını istiyoruz."