HAŞİM KILIÇ'TAN MELİH GÖKÇEK ZİYARETİ AÇIKLAMASI

HAŞİM KILIÇ'TAN MELİH GÖKÇEK ZİYARETİ AÇIKLAMASI

Tayyip Erdoğan’ın “Gayri milli bir karar” sözlerine cevap verdi. Kılıç kararların milliyeti, dini, mezhebi olmaz.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç basının sorularını yanıtlarken Twitter yasağını kaldırma kararı ile ilgili Tayyip Erdoğan’ın “Gayri milli bir karar” sözlerine cevap verdi. Kılıç kararların milliyeti, dini, mezhebi olmaz. Bu şekilde değerlendirmek yanlıştır dedi 

“İdare mahkemesine başvurup bir karar vermesi, gereğinin yerine getirilmesi uzun bir süreci gerektirir. Böyle bir durumda, AYM’ye ve AİHM’e bu tür başvurular yapılır ve bu süreç beklenmeden, işin önemi niteliği duyarlılık zaman zaman kanun yollarının tüketilmeden bu davaların görüşülmesi yapılır. O nedenle bu konuda ifade özgürlüğünü, haber verme özgürlüğünü ilgilendiren böyle bir durumda, AYM telafisi imkansız zararların doğmasını engellemek için böyle bir uygulama yapabilir. Ancak burada kanun yolları tüketilmedi demek yanlış bir bilgilendirme olabilir” dedi. Kılıç AYM’nin 25 Mart’ta toplandığını ve karar verdiğini ancak konu hakkında yürütmeyi durdurma kararı verildiğini öğrenmeleri üzerine kararı açıklamadıklarını, 15. İdare Mahkemesi’nin verdiği kararı uygulamasını beklediklerini ifade etti. “Bu kararın uygulanmaması sonucunda, AYM aldığı bu kararı açıklamak durumunda kaldı” diyen Kılıç kararın oy birliği ile alındığını söyledi.

Gökçek eski tanıdık

Kılıç Gökçek’in üstelik seçimlere yönelik yoğun tartışmaların olduğu bir süreçte gündeme gelen ziyareti hakkında ise “Sayın Gökçek mahkemenin yakınından geçtiğini bildirdi, biz de ‘buyurun’ dedik geldi. Sayın başkan ile çok eski bir hukukumuz, eski bir tanışıklığımız var. Zaman zaman uygun zamanlarda bu ziyaretler olur, gelir” dedi.

Cumhurbaşkanlığı hakkında görüşüm yok

Cumhurbaşkanlığı hakkında çıkan adaylık haberleri ile ilgili ise Kılıç “Bu konuyu biz de izliyoruz. Ancak şunu altını çizerek ifade etmek isterim, basında çıkan bu haberlerle ilgili benim hiçbir düşüncem görüşüm ve katkım yoktur. Bu olaylar tamamen benim dışımda haberim olmadan yapılan değerlendirmelerdir. Ben şu anda Anayasa Mahkemesi Başkanı’yım.” dedi.

Gayri milli” yanlış ifade

Haşim Kılıç Başbakan’ın Anayasa mahkemesi kararını “Gayri milli” olarak değerlendirmesine de cevap verdi. Kılıç “Temel hak ve özgürlüklerle ilgili hatırlarsanız 2004′te anayasa da bir değişiklik oldu. 90′ncı madde, temel hak ve özgürlüklerle ilgili konularda eğer bizim ulusal yasalarımızla uluslararası anlaşma ve sözleşmelerde bir çatışma olursa, uluslararası anlaşmaların esas alınması gerektiğini söyler. Evrensel hukuku uygulama gayreti içinde olan bir kurumuz.

Verilen kararların hiçbir zaman milliyetinin, dininin, mezhebinin olmadığı kanatini taşıyorum. Kararları böyle değerlendiremezsiniz. Temel hak ve özgürlükler evrensel değerlerdir. Karalar evrensel kararlardır. Söz konusu olanlar evrensel değerlerdir. Evrensel değerlere göre verilen kararları bu şekilde değerlendirmenin yanlış olduğunu düşünüyorum. Şüphesiz ki bu görüşleri öne sürenler ifade özgürlüklerini kullanmışlardır.

Ülkede sistem çalışıyor

Bir ülkede sistem çalışıyorsa bundan endişe etmemek lazım. Şu anda çeşitli itirazlar yanlışlar olabilir. Ama görünen o ki sistem çalışıyor. Böyle bir durumda herhangi bir endişeye kapılmamak gerekir. Ülkemizde sistemler çalışıyor. Bu çalıştığı sürece ben herhangi bir endişe duymuyorum.”