Soykan Özçelik

Soykan Özçelik

Hashtag (#) NEDİR VE NASIL KULLANMALIYIZ

#HASHTAG KULLANMAK İYİDİR AMA…

Twitter’la birlikte dijital hayatımıza giren hashtag(etiket) kullanımı, zaman içinde Facebook ve Instagram başta olmak üzere diğer ağlara (Pinterest, Tumblr, Instagram, Google+ ve Vine gibi) da gelince, hem bireysel etkileşim hem de pazarlama amaçlı kullanımda oldukça işlevsel olmaya başladı.

Günümüzde, sosyal medya kullanıcıları iletişim kurmak, içerik paylaşmak ve de etkileşim oluşturmak için aktif bir şekilde hashtag kullanırken, kimi kurumsal şirketler ise hala hashtag’in ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını merak ediyor.

İlk önce bakıldığında karışık gibi görünsede bugün hemen hemen TV’de haber saatlerinde, tartışma programlarında, spor programlarında, reklamlarda ve dizilerde karşımıza çıkan bu yeni iletişim ve etkileşim aracı, ilgili haberleri, ürünleri ve daha birçok içeriği kolayca bulmamızı sağlıyor.

soet2009_hashtags.gif

Çıkış noktası olarak içerikleri konu başlıklarına göre indekslemek olan hashtagler, zaman içinde ortak ilgi alanlarının buluştuğu anlamlı birer keywordler(anahtar kelime) haline geldiler. Artık Instagram’da hashtagsiz bir fotoğraf paylaşmak düşünülemez oldu denebilir. İçerikle ilgilenen daha fazla kullanıcıya ulaşmak, daha çok like(beğeni) almak isteyenler için popüler hashtag uygulamaları bile var artık!

Kullanırken nelere dikkat etmeli?

  • Hashtag oluştururken asla boşluk bırakmamalı (Eğer birden çok kelime yazacaksak birleştirerek baş harfi büyük olmalı)
  • Özellikle Twitter'da 2 den fazla kullanılmamalı ki mesaja yer kalsın ve spam olarak algılanmasın ( araştırmalara göre 2 ve daha fazla hashtag’e sahip twitlerde etkileşim düşmektedir.)
  • Aşırıya kaçılmamalı (Çok fazla hashtag kullanımı )
  • İlgisiz hashtagler kullanılmamalı
  • Mesajımız tamamen hashtag lerden oluşmamalı
  • Anlamlı ve kullanılabilir olmalı
  • Uzun olmamalı (Gereğinden uzun hashtagler, hem diğer kullanıcıların kullanabilmesi hem de okunabilirlik açısından oldukça işlevsizdir)
  • Mesajdaki her kelimenin başına # eklenilmemeli bu ortamın acemisi olduğunuzu gösterir

Neden Hashtag kullanmalıyım?

Kabul edin veya etmeyin, hashtag’ler bugün sosyal medya iletişiminin ve dijital pazarlamanın önemli bir parçası haline geldi. Sosyal medya kullanıcılarının%71 i bugün hashtag kullanıyor.

Yine araştırmalara göre, hashtag kullanıcılarının %43’ü faydalı olduğunu paylaşırken, %34’ü de ilgilendikleri konuları, markaları ve şirketleri takip etmek için kullanıyor.

Sosyal Medyada Kalın!

@soykanozcelik | about.me/soykanozcelik

Önceki ve Sonraki Yazılar