Hasankeyf'te kazı ekibine özel asansör

Hasankeyf'te kazı ekibine özel asansör

ILISU Baraj göleti altında kalacak olan tarihi Hasankeyf İlçesi'nde 2004 yılında başlatılan arkeolojik kazılar, bul yıl hasankeyf Kalesi'nde sürecek.

Kaya düşme tehlikesi nedeniyle kaleye çıkışın yasaklanmasının kazı çalışmalarını etkilemeyeceği, kazı ekibinin, yaptırılacak özel asansörle kaleye çıkıp çalışmalarını sürdüreceği belirtildi. 

Tarihi Hasankeyf İlçesi'nde bulunan Hasankeyf Kalesi, kaya düşme tehlikesi nedeniyle geçen yıl ziyarete kapatıldı. Ancak kaleye çıkışın yasaklanmasının, kalede yapılacak arkeolojik kazıları etkilemeyeceği belirtildi. Kazı ekibinin başında bulunan Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulselam Uluçam, 2004 yılında başladıkları kazı çalışmalarının, GAP idarisi ile yaptıkları anlaşma gereği 2014 yılında tamamlanması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"Kazı çalışmaları bu yıl kalede devam edecek. Ancak kaleye giriş çıkışlar, can güvenliği ve kaya düşme tehlikesine karşı kapatılmış. DSİ'nin bu konuda çalışması var. Bir firmaya, düşme tehlikesi olan kayaların düşürülmesi için ihale verdi. O çalışma tamamlandıktan sonra kale ziyarete yeniden açılacaktır. Ancak kalenin turizme kapatılması bizim kazı çalışmalarını etkilemeyecek. Özel bir asansör yaptırarak kazı ekibini kaleye çıkartıp kazı çalışmalarını sürdüreceğiz."