Harp Okullarında ve Askeri Liselerde Neler Oluyor?

Harp Okullarında ve Askeri Liselerde Neler Oluyor?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, TSK’nın yapısının değiştirilmesi yönünde bazı adımlar atıldığına ve bu kurumların yoğun baskılar altında tutulduğuna dair iddiaların giderek yoğunlaştığını belirterek, “Harp okullarında ve liselerde neler oluyor? Başta hükümet olmak üzere herkesi bu kurumları korumaya ve bu kurumların dengesiyle oynamamaya çağırıyorum. Kimse askeri okulları kendi ideolojisi ve talepleri doğrultusunda dizayn etmeye kalkışmamalı, bu hareketlerin sonu ülkemiz için gerçekten vahim olur.” dedi. 2011 yılında "şok mangaları" yüzünden 120 öğrencinin Harp Okulu'ndan ayrıldığı öne sürülmüş, 2012'de ise mobbing uygulamalarına ilişkin haberler medyada yer bulmuştu. Umut Oran, son dönemde aldığı duyumları bir yazılı basın açıklaması ile duyurdu.
 
DUYUM VE İDDİALARI YAZILI BASIN AÇIKLAMASI İLE DUYURDU
 
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, TSK ile ilgili olarak kendisine ulaşan duyumları bir yazılı basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurdu. Oran’ın açıklamasında Hükümetin ve Milli Savunma Bakanlığı’nın yanıtlaması gerektiği bildirilerek duyurulan iddialar ve sorulan sorular oldukça ciddi.
 
İddialar arasında,
 
“Harp okullarında eğitim gören askeri lise çıkışlı öğrencilerin sivil lise mezunu öğrencilere göre devre kaybetmesi askeri lise çıkışlı öğrencilere yıldırma politikası uygulanması”
 
“Askeri liselerden gelen ve Fakülte Yüksekokulda okuma hakkı kazanan öğrencilere mülakatlarda alakasız sorular sorulması ve bu mülakatları yapan komutanların kimliklerinin gizli tutulması”
 
“Son 10 yıla Harp Okullarından ayrılanların yüzde 81,5’i 2007’den sonra ayrılmış. Askeri lise çıkışlı öğrencileri yıldırmak için ‘şok mangaları’ kurulduğu, bu öğrenciler eliyle bazı komutanların askeri lise çıkışlı öğrencilere mobbing yapması, bu muamelelerle öğrencilerin okuldan ayrılmaya zorlanması iddiası doğru mudur?”
 
“2010 yılında Deniz Harp Okulu’nda eğitim gören bazı Deniz Lisesi mezunu öğrencilere yönelik iftiralar atılmış, bazı  internet sitelerinde de ‘eşcinsel’ oldukları iddia edilmiştir. Söz konusu öğrencilere iftira atıldığı ortaya çıktıktan sonra, bu iddiaları ortaya atan gazeteler ve yayın kuruluşlarına karşı hangi hukuki işlem yapılmıştır?”
 
“Deniz Lisesi ve Deniz Harp Okulu için müracaatta bulunan adayların evlerine, bu okullarda okuyan öğrencilerin “ahlaksız” ve “eşcinsel” olduğu yönünde bir takım ifadeler içeren CD’ler gönderildiği iddia edilmektedir. Bu adresleri kim ele geçirmiştir? Bu saldırıların sorumluları neden ortaya çıkarılmamıştır?”