Harem Selamlık Yeni Dizayn

Harem Selamlık Yeni Dizayn

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (YURTKUR) yeni genel müdürü Recep Kaymakcan, tüm yan yana bulunan öğrenci yurt binalarını kız ve erkek olarak ayıracak. Dönüşüm üniversite kayıtlarından önce tamamlanacak.

2003 yılından bu yana YURTKUR Genel Müdürlüğü görevini yürüten Hasan Albayrak’ın koltuğuna 23 Mayıs’ta oturan Recep Kaymakcan, ilk icraatı için düğmeye bastı. Kız ve erkek yurt binalarının yan yana bulunduğu öğrenci yurtları ya tamamen kız ya da tamamen erkek yurdu olarak düzenlenecek. Harem-selamlık dönüşüm, üniversite kayıtlarının başlamasından önce tamamlanacak.


Eğitim Sen’in verdiği bilgilere göre, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, 2012 yılında Bornova Öğrenci Yurdu’nu ziyaret etti. Karma öğrenci yurtlarına ilişkin rahatsızlığını ilk olarak burada dile getirdi. Kılıç’ın gizli talimatının ardından, yurtlarda dönüşüm başladı. 

Kız ya da erkek öğrencilerin barınması için başka bir bina olanağı yoksa, binaların ortak kullanım alanları birbirinden ayrıldı. Eğer yurt olarak kullanılacak başka bir bina buluyorsa, öğrencilerin barınma yeri değiştirildi. 

Ardından, yavaş yavaş işleyen dönüşümde sıra Ankara ve İstanbul’a geldi. İstanbul Kadırga ve Edirnekapı karma öğrenci yurtları kız ve erkek yurdu olarak dönüştürüldü. 


Kız ve erkek öğrencilerin barındığı binaların yan yana olduğu, Ankara Atatürk Öğrenci Yurdu tamamen kız, Tahsin Banguoğlu Öğrenci Yurdu tamamen erkek, Mehmet Nedim Zabcı Öğrenci Yurdu ise tamamen kız öğrenci yurdu olarak düzenlenecek. 

Bu yurtlardaki kız veya erkek öğrencilere şimdiden “Başka bir yurda gitmek ister misin” sorusu soruldu. Böylece oluşacak ilk tepki de, dönüşümün gerekçesi “öğrenci isteği” olarak açıklanacak. Atatürk Öğrenci Yurdu’nda barınan 1334 erkek öğrenci başka bir yurda gitmek istemezse, zorunlu olarak erkek öğrenci yurduna dönüşecek olan Tahsin Banguoğlu Öğrenci Yurdu’na yerleştirilecek.