HALKEVLERİ GÖKÇEK'E SAVAŞ AÇTI

HALKEVLERİ GÖKÇEK'E SAVAŞ AÇTI

Halkevleri’nden Gökçek’e ilk uyarı.

Halkevleri Ulaşım Hakkı Meclisi, Ankara’da ulaşım yapılan zamlar ile Mamak ve Batıkent’teki hak gasplarına karşı uyarı eylemini gerçekleştirdi, ulaşım hakkı mücadelesine başladıklarını ilan etti.

Basın açıklamasını provoke etmek isteyen Gökçek’in adamları ise halka küfretti, Sendika.Org muhabirini yumrukladı.

Tuzluçayır’da eylemlerde bir belediye otobüsün tahrip edilmesini gerekçe göstererek binlere kişinin oturduğu Tuzluçayır-Ege-General Zeki Doğan mahallelerine otobüsü kesen, Batıkent’te bakım gerekçesiyle son metro seferini 22.30’a çeken Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ulaşımdaki sorunlara çözüm üretmek yerine yerel seçimlerin geçmesiyle zam kararı aldı.

Ulaşıma yapılan yüzde 15-20’lik zamma ilk tepki Ankara’da geçmişte uzun erimli ulaşım hakkı mücadeleleri vermiş Halkevleri’nden geldi. Konur Sokak’tan Kızılay metrosuna yürüyen Halkevleri üyelerine, ulaşım hakkı ve Melih Gökçek ile ilgili sloganlarda halktan da destek geldi.

Sendika.Org muhabirine yumruklu saldırı

Halkevcilerin metro turnikelerine gelmesinin ardından çok sayıda özel güvenlik kol kola girerek barikat kurdu. Barikatın arkasında sivil giyimli kişiler ile iki de köpek olduğu görüldü.

Halkevleri üyeleri basın açıklamasına başlamak üzere oldukları esnada özel güvenliklerin arkasına sığınmış olan kimliği belirsiz sivil giyimli kişilerden biri turnikelerin önündekilere küfretti.

Gerilim yaşanırken, bir başka sivil giyimli kişi ise açıklamayı takip eden Sendika.Org muhabirini yumrukladı.

Saldırı üzerine Halkevleri MYK üyesi Betül Öztürk, Güvenlik Şube’ye bağlı sivil polislerin üzerine yürüyerek saldırgan şahsın kimliğini istedi. Polisler Öztürk’e “Vallahi bizden değil, biz saldırmadık. Onlar belediyenin çalışanı” yanıtı verdi.

‘Bir aylık masraf, asgari ücretin yarısı’

Provokasyonlara karşın gerçekleşen basın açıklamasını Halkevleri Ulaşım Hakkı Meclisi Sözcüsü Sultan Çıracı okudu. Zamlı tarifelerle biri öğrenci olan üç kişilik ailenin aylık ulaşım giderinin 390-430 TL’ye ulaştığını söyledi ve bu meblağın asgari ücretin neredeyse yarısı olduğuna dikkat çekti.

Mamak ve Tuzluçayır’da yaşanan hukuksuz ulaşım hakkı gaspına değinen Çıracı, Tuzluçayır’a otobüslerin “güvenlik” gerekçesiyle gönderilmemesine “Madem ki güvenlik emsal, metro inşaatı çöküp bir vatandaş öldüğünde, kaçak villasıyla yakalandığında, altgeçitler sular altında kaldığında, metroyu su bastığında istifa etseydi” sözleriyle tepki gösterdi.

Çıracı açıklamasını Gökçek’e taleplerini sıralayarak sonlandırdı:

Halk düşmanlığından vazgeç! Zamları geri al. Halkı özel otobüs, minibüs patronlarına yem etmekten vazgeç. Metro seferlerini eski tarifeden daha sık yap ve sabaha kadar da toplu ulaşımı sağla. İşe, okula gidiş gelişleri parasız yap. Mamak hattında derhal eski güzergahları uygulamaya koy.

Mamak’taki hak gaspı keyfi!

Açıklamanın ardından Mamak’taki hak gaspıyla ilgili Ulaşım Hakkı Meclisi’nin Ankara Büyükşehir Belediyesi 153 Mavi Masa, EGO Bölge Müdürlüğü ve EGO Genel Müdürlüğü ile yapılan görüşmeleri aktarıldı.

Görüşmelerde resmi bir kararın olup olmadığı sorusunun yanıtsız bırakıldığı ve kararın keyfiyete dayandığı görüldü.

Kızılay metrosunda bir süre daha konuşmalar gerçekleştiren Halkevleri üyeleri, daha sonra yine sloganlarla 2012 yılında 52 gün boyunca ulaşım hakkı direnişi sürdürdüğü Ege Mahallesi durağına yürüdü. Durakta yapılan konuşmalarda Halkevleri’nin ulaşım hakkı mücadelesini başlattığı ilan edildi.

Kaynak:Haber Kaynağı