Halkbank'tan ABD'de yargılanan Atilla için Milyon Dolarlık atak

Halkbank'tan ABD'de yargılanan Atilla için Milyon Dolarlık atak

ABD'de Reza Zarrab'la aynı davada yargılanan ve itirazlarına rağmen, Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, tüm çabalarına rağmen mahkemece kefaletle serbest bırakılmayınca, banka çareyi güçlü lobicilerde aramaya başladı.

ABD'de 17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet operasyonunun kilit isimlerinden İran asıllı Türk işadamı Rıza Zarrab ile birlikte aynı davada yargılanan Halkbank Genel müdür Yardımcısı Hakan Atille hakkında flaş bir gelişme yaşandı. Sözcü'den Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre Halkban Hakan Atilla'nın durumunu pozitife çevirmek amacı ile ABD'nin en ünlü lobi şirketi ile büyük paralar karşılığı anlaştı. işte haberin ayrıntıları

SERBEST BIRAKILMAYINCA

Halkbank, eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla serbest bırakılmayınca lobi firması ile anlaştı Trump'a yakın şirkete aylık 125 bin dolar ödeyecek.

ZARRAB İLE AYNI DAVADA YARGILANIYOR

Reza Zarrab'la ABD'de aynı davada yargılanan Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, tüm çabalarına rağmen mahkemece kefaletle serbest bırakılmayınca, banka çareyi lobicilerde aramaya başladı. Halkbank, ABD'de Başkan Donald Trump'a yakınlığıyla bilinen “Ballard Partners” adlı lobi şirketiyle anlaştı. 
PARA MUSLUKLARI AÇILDI

Anlaşma için şirkete aylık 125 bin dolar ödenecek. Yani firma lobi faaliyetleri için Halkbank'tan yılda 1.5 milyon dolarlık ödeme alacak. Halkbank'ın Ballard lobi şirketiyle yaptığı anlaşma, şirketin ABD hükümetine yaptığı zorunlu bildirim sonucunda ortaya çıktı.

TÜRKİYE'NİN DE LOBİCİSİ

Türkiye hükümeti de geçtiğimiz mayıs ayında aynı lobi şirketiyle, Türkiye'nin ABD'deki imajını geliştirmek için anlaşma yapmıştı. Türkiye Cumhuriyeti'nin Ballard şirketiyle yaptığı anlaşma için yıllık 1.5 milyon dolar ödeneceği de o dönemde ABD hükümet kayıtlarına yansımıştı. Şimdi Halkbank da aynı şirkete yıllık 1.5 milyon dolar ödeceyeğinden, Ballard'ın Türkiye'den bu yıl içinde kazanacağı para 3 milyon dolara ulaştı.

TRUMP'IN EN YAKININDA OLAN İSİMLERDEN

Lobi şirketinin sahibi olan Brian Ballard, ABD Başkanı Donald Trump'a yakınlığı ile tanınıyor. Trump'ın seçim kampanyasında kendisine yüklü miktarda bağış toplayanlardan biri olan Ballard, ayrıca Trump'ın yönetimi devralma aşamasındaki ‘Geçiş Dönemi Komitesi'nde de görev yapmıştı. Mehmet Hakan Atilla, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaparken, görevli olarak gittiği New York'ta gözaltına alınmış, ardından mahkemece tutuklanmıştı. Atilla'nın dosyası da Reza Zarrab'ın, ABD finans sistemini dolandırmak ve İran'a karşı yaptırımları delmek suçlamasıyla açılmış olan davaya eklenmişti.

TUTUKSUZ YARGILANMAK VE DAVANIN AYRILMASINI İSTİYOR

Son olarak Atilla, tutuksuz yargılanmak ve dosyasının Zarrab davasından ayrılması için mahkemeye resmen başvuruda bulunmuştu. Mahkeme Hakimi Richard Berman, Atila'nın kefaletle salıverilip, tutuksuz yargılanmasına ilişkin talebini reddetmişti. Dosyanın ayrılması konusundaki kararın ise 7 Eylül'deki duruşmada verilmesi bekleniyor. Reza Zarrab davası ise 30 Ekim'de başlanacak. Eğer Zarrab ve iddianamede yer alan suç ortakları suçlu bulunurlarsa, Atilla'nın da aynı dosyada yer alması nedeniyle Halkbank'a da ABD'den yaptırım gelmesi söz konusu.

BANKAYA ABD'DEN BÜYÜK DARBE GELEBİLİR

Halkbank'ın lobi şirketiyle anlaşmasının altında yatan ana nedeninin, Zarrab ve iddianamede yer alan suç şebekesinin ceza görmesi halinde, bankanın bu süreçten yara almadan çıkarılması olabileceği ifade ediliyor.

AÇIKLAMAK ZORUNDA KALDILAR

ABD hükümetine bağlı, yabancı ülke ve yabancı firmaların çıkarları doğrultusunda lobi faaliyetleri şirketler ve yaptıkları anlaşmaların kaydını tutan FARA kayıtlarına göre, Halkbank ile Ballards Partners arasındaki anlaşma 21 Ağustos 2017'de imzalandı. Anlaşmada Ballards Partners'ın görevi şöyle tanımlanmış: 

ABD HÜKUMETİNDE GEREKLİ GİRİŞİMLERİ YAPACAK

“Firma Halkbank'a danışmanlık hizmeti verecek. Halkbank'ın gerekli gördüğü durumlarda ve konularda ABD Federal Hükümeti nezdinde, Hazine Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve ABD Başkanlık İdari Ofisi'nde temsil edip savunacak. Halkbank'ı mevzuat politikasındaki gelişmeler konusunda bilgilendirecek.”

İlgili Haberler